NaslovnaIntervjuSa bijelim plombama imamo mogućnost da uštedimo zubnu supstancu

Sa bijelim plombama imamo mogućnost da uštedimo zubnu supstancu

- Advertisement -

Plombe su vještački ispuni kojima se popunjava rupa u zubu nastala mehaničkim uklanjanjem karijesa ili saniraju frakture dijela zuba. Riječ plomba vodi porijeklo od francuske riječi „plomb“ što znači pečat.

Kojim se zatvara (ispunjava) prethodno napravljenja rupa. Kod nas su se odomaćili izrazi poput bijelih i crnih plombi, dok se zapravo radi o kompozitnim (bijelim) plombama i amalgamskim (crnim) plombama.

Foto: house.dental

Bijele kompozitne plombe su najviše zastupljene u savremenoj stomatološkoj praksi jer u potpunosti zadovoljavaju sve neophodne uslove poput čvrstine, biokompatibilnosti, otpornosti na pritisak, i ono što ih je najviše učinilo toliko popularnim, estetike.

„Zbog čega su kompozitne odnosno bijele plombe bolje od crnih? Prije svega estetski momenat je svakako dominantniji, posebno ukoliko je riječ o nekoj frontalnoj odnosno estetskoj zoni i regiji. Druga stvar jeste živa koja je prisutna u crnim plombama koja je toksična i treća stvar, sa bijelim plombama imamo mogućnost da uštedimo zubnu supstancu, jer se ona doslovno, pomoću neke vrste ljepila, zalijepi za naš zub i na taj način naša preparacija može da bude mnogo manja“, objasnio je dr Milorad Pena, iz banjalučke ordinacije „Dental House“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -