fbpx
NaslovnaIntervjuRoditelji nisu svjesni koliko su važni mliječni zubi kod djece

Roditelji nisu svjesni koliko su važni mliječni zubi kod djece

- Advertisement -

Više od 35 odsto djece u Srbiji do druge godine života, ima pokvarene već iznikle zube.

Razlog tome je što roditelji ne počinju na vrijeme higijenu zuba kod djece, što na kraju dovodi do poražavajuće statistike.

Tek kada djeca imaju pokvarena dva, tri ili više zuba, onda ih roditelji tada dovode kod stomatologa.

Foto: youtube.com

„Ima dosta razloga zašto roditelji kasno dovode djecu. Prvi i osnovni razlog je što se nedovoljno priča o tome koliko je važna oralna higijena, koliko su važni mliječni zubi. Roditelji misle da pošto se mliječni zubi mijenjaju, misle da nisu važni za očuvanje kompletnog zdravlja. Mliječni zubi treba da budu zdravi do njihove smjene. Neophodna je bolja saradnja između dječijeg stomatologa i pedijatra, jer se roditelji javljaju na kontrole kod pedijatra. Pedijatar treba, ako roditelj sam nije dovoljno informisan o značaju oralne higijene i oralnog zdravlja u sklopu kompletnog zdravlja organizma, da ih uputi da se jave stomatologu, da dobiju sva uputstva vezano za oralno zdravlje djeteta“, objasnila je doktorka Aleksandra Paljm, specijalista dječije stomatologije.

Kao drugi razlog zašto roditelji kasno dovode dijete kod stomatologa je nedostatak vremena.

„To se uvijek ostavlja po strani. Znamo koliko je važno da dovodimo dijete na prve kontrole, da se mjeri težina, visina, koliko je napredovalo, da primi prve vakcine. Ako dijete kine, odmah se trči kod ljekara. Ali roditelji nikada nemaju vremena da odvedu dijete kod stomatologa. Čak ni kada se jave promjene u ustima, bilo kakve – infekcije, naslage, afte, opet ne dolaze roditelji kod stomatologa već se javljaju pedijatru“.

Kada je pravo vrijeme, sa koliko godina, da djeca krenu sa posjetama stomatologu. Da se naviknu da dolaze na preglede iako nemaju problema sa zubima?

„Mi preporučujemo da prva posjeta bude oko šestog mjeseca, kada počinju da niču zubi. Ako postoji potreba, naravno, kod jako male djece koja sisaju, često dolazi do promjene na jeziku i usnoj duplji, tako da roditelji nekada dovedu dijete i prije nego što krenu da niknu zubi. Po nicanju prvih zuba, neophodno je dovesti dijete kod stomatologa da im mi objasnimo kako se održava higijena, kako da hrane djecu od kada se pojave prvi zubi i da i dijete i roditelj steknu navike redovne kontrole kod stomatologa i higijenske navike“.

Foto: novosti.rs

Na taj način dijete će imati zdravi naviku koju će razvijati i kasnije kada on bude roditelj. Uz to, će i čuveni strah od stomatologa, koji djeca imaju, nestati.

„Fobija od stomatoloških usluga, naglašavam fobija, jer sam strah od stomatologa spadaju u psihijatriju fobije. To je strah koji čovjek prosto ne može da kontroliše. Postoje strahovi koje mi možemo da prevaziđemo i postoje strahovi koje ne možemo da prevaziđemo. Strah od stomatologa spada u fobije. Po nekim statističkim podacima, na drugom ili trećem mjestu je strah od stomatološke intervencije po gradaciji psihijatrijskih fobija. Pored zatvorenog prostora i straha od visine, strah od stomatoloških intervencija se jako visoko kotira. Redovnim kontrolama na koje dijete dolazi, ne zbog bola, ne zato što je neophodno da se nešto uradi, već da bi se eventualno očistili naslage, florisali zubi… Tada dijete naše usluge vezuje za prijatno iskustvo“.

Mnogi roditelji kasno krenu sa pranjem zuba kod djece. Kada je pravo vrijeme da se krene sa higijenom usne duplje i na koji način?

„Neophodno je održavanje higijene usne duplje kod djeteta i prije nicanja prvih zuba. Svi znamo kako nam izgleda jezik, on je reljefni, imale papile, gdje se nakon svakog podoja, svakog obroka bebe, zadržava mlijeko odnosno hrana. Ako ne čistimo te naslage, doći će do upala jezika, koje su jako neprijatne. Dijete ne može da spava, da jede, nervozno je, a roditelji ne znaju zašto je to tako. Često u tim situacijama nije potrebno ništa, ali se na internetu svašta nađe, a mi smo skloni da guglamu, umjesto da pitamo stručno lice. Tražimo na internetu šta i kako i dolazimo do zaključaka i dijagnoza koje nemaju veze sa onim šta je stvarno. Gazica, provukana voda, čaj od kamilice, jako su dobri za higijenu usta kod beba“.

Foto: espreso.rs

Da li djeca koja dugo koriste cuclu kasnije mogu da imaju problema sa krivim zubima?

„Naravno. Cucla je strano tijelo, potpuno nepotrebno. Psiholozi smatraju da je cuca nadoknada za nešto – nedostatak pažnje, vremena… prema djetetu. Da ne bi plakalo dijete, roditelji, bake, deke, ko ih već čuva, najlakše im je da mu cuclom zapuše usta. Time kod djeteta stvaramo jedno jako lošu naviku. Cucle dovode do nepravilnog razvoja cijelog orofacijalnog sistema. Šta je to? To su zubi, nepce, gornja i donja vilica. Dovodi i do izbacivanja gornje vilice, naročito ako se koristi previše dugo. Kod male bebe, neće dovesti do toga ako koristi cuclu u nekom kraćem vremenskom periodu. Što dijete duže praktikuje korišćenje cucle, teže je kasnije odviknuti“, zaključila je doktorka Paljm.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -