NaslovnaSavjetiRoditelji nerijetko žive u zabludi kako mliječne zube nije potrebno prati

Roditelji nerijetko žive u zabludi kako mliječne zube nije potrebno prati

- Advertisement -

Higijena zuba kod djece je tema koja roditelje često brine. Kada početi sa pranjem zuba i da li je važno detaljno pranje mliječnih zuba su dva pitanja koja najčešće čujemo. Zube kod beba je potrebno početi prati čim izrastu.

U početku je najbolje da se higijena zuba održava parčetom gaze, koju ćete namotati oko svog kažiprsta i nježno preći preko svih zuba i desni bebe. Uz to koristite ili mlaku vodu ili čaj od kamilice. Ovaj način pranja zuba kod beba primjenjujte obavezno pred spavanje, ali po potrebi i u toku dana.

Foto: freepik.com

Obavezno izbjegavajte da poslije pranja zuba dijete uspavljujete sa zaslađenim sokom, jer na taj način šećer ostaje na zubima cijelu noć. Na ovaj način se mliječni zubi vrlo brzo kvare. Mliječne zube obavezno treba prati, bez obzira na to što će oni dobiti svoje stalne zamenike. Kao prvo, pranjem mliječnih zuba dijete stiče dobre navike za redovno održavanje oralne higijene cijelog života.

“Roditelji nerijetko žive u zabludi kako mliječne zube nije potrebno prati, a posebno liječiti. Oralna higijena treba da bude utemeljena po samom rođenju, pa tako sve površine na kojima postoje naslage od mlijeka treba očistiti gazom natopljenom mlakom vodom, čime se ujedno i prevenira pojava kandidijaze koja je česta kod beba zbog pretežno mliječne ishrane i neadekvatne njege.

Foto: freepik.com

Sa nicanjem prvog mliječnog zuba počinje i obaveza roditelja da kod djeteta razvijaju navike održavanja oralne higijene, što će usloviti dobro oralno zdravlje cijelog života.

Karijes i zapaljenje živca mliječnih zuba mogu da budu veoma bolna i ozbiljna stanja za dijete, te je zato mliječne zube neophodno popravljati i liječiti kako bi ostali na svom mjestu što duže. Takođe, prijevremeni gubitak mliječnih zuba dovodi do nepravilnog razvoja vilica i postavljanja stalnih zuba.

Oboljeli mliječni zubi su izvor infekcije, naročito u periodu mješovite denticije, od 6. do 12. godine, kada su zbog nesaniranih mliječnih zuba stalni zubi u visokom riziku od razvoja karijesa. Tada higijena mora biti daleko intenzivnija i posjete stomatologu učestalije.

Postoje brojna sredstva za održavanje higijene, prilagođena uzrastu i želji malih pacijenata. Roditelji moraju biti edukovani o izboru sredstava za dijete i načinu upotrebe istih. Osnovno sredstvo je svakako četkica za zube, s malom glavom i velikim brojem mekanih, gusto zbijenih vlakana koji mehanički uklanjaju naslage sa zuba.

Foto: jordanoralcare.com

Kao pomoćno sredstvo koristiti paste za zube s koncentracijom fluorida prilagođenom uzrastu djeteta. Sve ovo podrazumijeva konstantan nadzor i podršku roditelja, kao i eventualne nagrade za mališane na kraju mjeseca kako bi bili dodatno motivisani i istrajni. Vremenom to postaje ljubav i vodi ka dobrim i zdravim navikama”, objasnila je dr Elma Krpuljević.

Izvor: Instaghram/Curaprox Crna Gora

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -