fbpx
NaslovnaObavještenjaRizik od propadanja zuba udvostručen je kod djece izložene duvanskom dimu

Rizik od propadanja zuba udvostručen je kod djece izložene duvanskom dimu

- Advertisement -

Izlaganje duvanskom dimu u dobi od četiri mjeseca povezan je sa povećanim rizikom od karijesa u dobi od tri godine, rezultati su najnovijeg istraživanja. U razvijenim zemljama postoji visok nivo karijesa sa stopom od 20,5% kod djece starosti od dvije do pet godina u SAD i 25% kod djece starosti od tri godine u Japanu. Iako se prevencija karijesa kod male djece uglavnom fokusira na ograničenje šećera, oralnu dopunu fluorida, neke studije sugerišu da duvanski dim igra važnu ulogu. Karijes može biti rezultat različitih fizičkih, bioloških i životnih faktora.

Uzroci uključuju kariogene bakterije, nedovoljan protok pljuvačke, nedovoljno izlaganje fluoru i lošu oralnu higijenu. Ključni faktor u oralnom zdravlju je Streptococcus mutans (bakterija koja se obično nalazi u usnoj šupljini i značajan je kod propadanju zuba). Ta bakterija proizvodi kiseline iz šećera koji se konzumiraju i one rastvaraju čvrstu prevlaku cakline na zubima. Bakterije se obično prenose od majki, a starost najvećeg rizika je 19-31 mjesec. Izloženost duvanskom dimu može direktno uticati na zube i mikroorganizme na brojne načine, uključujući upalu oralne membrane, oštećenje funkcije pljuvačne žlijezde i smanjenje nivoa vitamina C, kao i imunološku disfunkciju. Nekoliko činjenice o propadanju zuba: 42% američke djece uzrasta 2-11 godina ima propadanje kod primarnim zubima, 23% djece uzrasta 2-11 godina ima neliječen zubni karijes, dijete prosječno ima 1,6 propadalih primarnih zuba i 3,6 propalih zubnih površina.

Djeca izložena pasivnom pušenju, takođe, imaju niži nivo IgA u slini i viši nivo sijalne kiseline sa većom aktivnošću. Sialinska kiselina pojačava aglutinaciju S. mutans, što dovodi do stvaranja zubnog plaka i karijesa. Ovo bi sugerisalo da bi smanjivanje upotrebe pušenja u prostoriji gdje su djeca, moglo pomoći u sprječavanju karijesa, mada to nije dokazano. Tim istraživača iz Japana, počeo da istražuje koliko pušenje tokom trudnoće i izloženost dimu u domaćinstvu kod odojčadi u dobi od četiri mjeseca ima rizika za karijes.

Tim je analizirao podatke za 76.920 djece rođene između 2004. i 2010. godine, koja su prisustvovala rutinskim zdravstvenim pregledima u dobi od 4, 9 i 18 mjeseci i u dobi od tri godine. Majke su ispunile upitnike radi pružanja informacija o izloženosti pušenju tokom trudnoće do 3 godine života i drugim faktorima kao što su prehrambene navike i oralna njega. Rezultat je najmanje jedan propali ili nedostajući zub. Učestalost pušenja u domaćinstvu među djecom uključenom u studiju bila je 55,3%, a 6,8% je pokazalo izloženost duvanskom dimu. Identifikovano je 12.729 slučajeva karijesa zuba. Sa druge strane, u porodici gdje nije bilo pušača i izloženosti duvanskom dimu, dvostruko je manji bio rizik od karijesa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -