NaslovnaSavjetiRizici kućnog uklanjanja kamenca sa zuba

Rizici kućnog uklanjanja kamenca sa zuba

- Advertisement -

Plak na zubima lako možete ukloniti sami, samo je potrebno dobro oprati zube i koristiti konac. Čak i vaša prirodna pljuvačka pomaže da se ispere dio plaka. Međutim, ako ne uklonite sav plak efikasno, on se brzo stvrdne u kamenac, koji je nepropustan za četkanje i čišćenje koncem.

Redovno čišćenje zuba je odlično za potpuno čišćenje zuba, uključujući i uklanjanje kamenca. Uprkos tome, mnogi pacijenti su u iskušenju da sami pokušaju da uklone zubni kamenac. Ako ste razmišljali o tome, razmislite o sledećem i saznajte zašto je to užasna ideja.

Možete oštetiti gleđ

Da biste uklonili kamenac kod kuće, moraćete da kupite komplet koji ima iste alate koje zubni higijeničar koristi za čišćenje zuba, uključujući oštre strugače. Sa pravim alatima, vjerovatno i možete ukloniti kamenac. Međutim, kamenac nije jedina stvar koju možete ukloniti.

Ispod tog kamenca je zubna gleđ i iako je to najtvrđa materija u ljudskom tielu, lako se može izgrebati oštrim alatima za uklanjanje kamenca. Bakterije u ustima će vam zahvaliti za ove ogrebotine tako što će lako prodrijeti u dentin, jer sada ne moraju same da probiju gleđ.

Kada bakterije dođu do dentina, počinje propadanje jer kiselina iz bakterija uništava zubno tkivo. Ako je zub već ozbiljno oštećen ili se karijes ne liječi, bakterije mogu doći do pulpe. To dovodi do apscesa zuba, koji može biti nevjerovatno bolan i skup za liječenje.

Možete iritirati desni

Da biste uklonili kamenac duž linije desni, možda ćete morati da stružete ispod linije desni, što takođe može biti izuzetno bolno. Kada vaš stomatolog to uradi, to je poznato kao skaliranje korijena, a oni ne uklanjaju samo kamenac. Korijen je takođe zaglađen tako da se bakterijama teže zalepi za njega.

Ovaj tretman može izazvati mnogo bola i krvarenja, zbog čega vaš stomatolog često utrne to područje prije nego što počne čišćenje. Kod kuće nećete moći da utrnete desni, pa ćete osjetiti svaki ubod. Osim što je ovaj proces potencijalno jako bolan, ako već imate osjetljive desni, očekujte i mnogo krvi.

Čak i ako su vaše desni zdrave, iritacija zbog nepravilnog čišćenja zuba može dovesti do recesije desni jer desni postaju previše iritirane. One se udaljavaju od zuba, što otkriva više površine vaših zuba, čineći ih dužim i otkrivajući nezaštićeni korijen.

Foto: nearsay.com

Možete izazvati infekciju

Konačno, ne bi trebalo da pokušavate da uklonite kamenac kod kuće jer zapravo možete izazvati infekciju. Ovo je uglavnom zbog činjenice da niste obučeni da pravilno uklonite kamenac. U stomatološkoj ordinaciji higijeničar uklanja sav kamenac, ali ako to uradite kod kuće, neki možete propustiti. Što je još gore, možete zapravo gurnuti kamenac ispod linije desni.

U nekim slučajevima to može dovesti do infekcije zuba. Kamenac i bakterije mogu lako doći do pulpe zuba kroz korijen zuba, koji nema gleđ. Pored rizika od infekcije zuba, možete povećati i rizik od bolesti desni zbog činjenice da kamenac i bakterije iritiraju desni.

Simptomi bolesti desni variraju od blagih do velikih. Neki pacijenti mogu imati samo blago krvarenje ili osetljivost prilikom četkanja i čišćenja koncem. S druge strane, napredniji slučajevi mogu izazvati veliki gubitak zuba i kostiju.

Iako bi bilo zgodno kada biste mogli da uklonite kamenac kod kuće, to jednostavno nije dobra ideja. Stomatološki higijeničari imaju dosta obuke kako bi mogli da uklone kamenac bez ikakvih komplikacija.

Izvor: eatondentistry.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -