fbpx
NaslovnaSavjetiŠta su ritejneri za zube i kada se nose?

Šta su ritejneri za zube i kada se nose?

- Advertisement -

Ritejneri su napravljeni da očuvaju položaj zuba postignut na kraju ortodontske terapije, bilo da su korišćeni pokretni ili fiksni ortodontski aparati. Ukoliko se ne nosi retencioni aparat, zubi će se vjerovatno pomjeriti ka svom ranijem položaju u većoj ili manjoj mjeri. Ukoliko do toga dođe, teško je, čak i nemoguće, ponovo ispraviti zube bez novnog nošenja aparata. Ritejneri mogu biti pokretni (sami ih možete ukloniti sa zuba) i fiksni (lijepe se na unutrašnju površinu prednjih zuba). Kao i oblik terapije, dužina faze retencije je individualna i o njoj odlučuje ortodont i važno je da se dolazi na redovne kontrole. Na tim pregledima ortodont mijenja režim nošenja retencijskog aparatića.

Ritejneri za zube

Bilo da jedete sa vašim ritejnerom ili ga skidate prilikom jela (ukoliko je pokretan), morate izbjegavate kolače, biskvite, bombone, čokolade… između obroka. Morate da izbjegavata i gazirana i dijetalna pića ili pretjerane količine voćnih sokova. Kod nošenja ritejnera, važno je dobro oprati zube tri puta dnevno pastama sa fluorom. Ukoliko je moguće, nosite sa sobom četkicu za zube i koristite je poslije jela. Skinite pokretni ritejner da bi oprali zube. Tom prilikom nježno očistite i ritejner, vodeći računa da ne oštetite žice. Prije odlaska na spavanje, treba oprati zube i oprati usta rastvorom sa fluorom.

Ritejneri za zube

Ukoliko ne održavate svoje zube i ortodontski aparat čistim, vjerovatno će nastati zubni kvar. Ukoliko imate fiksni ritejner, morate voditi više računa o pranju zuba i održavanju ritejnera čistim. Ukoliko Vam je ortodont rekao da nosite pokretni ritejner svo vreme, skidajete ga jedino da biste ga oprali. Kada nije u ustima, ritejner treba da stoji u za to namenjenoj kutiji. Ne skidajte ritejner jezikom, jer može doći do loma. Ako retencijski aparat pukne ili se izgubi, pacijent treba odmah da se javi stomatologu, kako bi se u najkraćem roku (ne dužem od 24 sata) napravio novi.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -