fbpx
NaslovnaObavještenjaRiješite problem pomoću konca za zube - ovo je glavni razlog zašto...

Riješite problem pomoću konca za zube – ovo je glavni razlog zašto vam desni krvare

Krvarenje desni je česta pojava koja se javlja najčešće pri pranju zuba. Ovaj problem ukazuje na neadekvatnu brigu o zubima, ali i na potrebu da zakažete posjetu stomatologu.

Čak i ako pravilno perete zube četkicom, događa se da se zubni plak zadržava u dijelu ispod desni, zbog čega treba da povedete računa o higijeni i pravilnom pranju zuba. Upravo tako se stvara sloj na kojem se razmnožavaju bakterije i taloži kamenac.

- Advertisement -

Zato je ugroženo i tkivo desni, pa dolazi i do upale. Neophodno je da se taj plak redovno uklanja, jer će tek tada desni moći da zarastu i postanu deblje i čvršće, a tada će i krvarenje prestati. Naravno, moguće je da ste slučajno povukli konac nepravilno i njime zasekli desni, pa tako izazvali krvarenje.

Ali kad budete naučili kako se koristi konac za zube, to se neće dešavati. Potrebno je da odsečete komad dugačak oko 20 centimetara. Obmotajte krajeve oko srednjih prstiju, tako da na jednom bude samo jedan “krug”, a na drugom ostatak.

Ostavite između prstiju slobodno parče konca od oko 5-6 centimetara. Pažljivo ga uvucite između dva zuba, pridržavajući ga između kažiprsta i palčeva.

Foto: bodent.rs

Kada stignete do desni, povucite oba kraja konca na jednu stranu, tako da on bude čvrsto oslonjen na zub koji čistite. Recimo, ako čistite lijevu ivicu zuba, oba kraja konca vučete ka desnom uhu.

Kada konac stigne do vidljivog kraja zuba, zavucite ga i ispod desni i očistite “vrat” zuba u visini od par milimetara. Dakle, njime treba da pritiskate zub, a ne desni. “Vrat” je uvijek uži od vidljivog dijela zuba i upravo ta razlika u širini daje prostor da se uvuče konac.

Kad završite čišćenje, istom putanjom, izvucite konac iz tog prostora, pa premotajte upotrebljeni dio. Uvijek koristite neupotrebljeni dio između sljedeća dva zuba, da ne biste “rasijavali” bakterije po vilici.

Izvor: Objektiv

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -