fbpx
NaslovnaZanimljivostiRevolucionarno otkriće: Umjesto postavljanja implantata za devet nedjelja vam može izrasti novi...

Revolucionarno otkriće: Umjesto postavljanja implantata za devet nedjelja vam može izrasti novi zub

- Advertisement -

Novo otkriće američkog naučnika sa Columbia University, dr Džeremija Maoa moglo bi u potpunosti da izmijeni tokove stomatološke prakse u budućnosti. Naime, ovaj istraživač otkrio je način na koji uz pomoć matičnih ćelija može da regenereiše zube koje su pacijenti izgubili, prenosi DentistryIQ.

dzeremi mao
Dr Džeremi Mao u laboratoriji

Gubitak zuba je mali i lako rješiv problem, naročito od kako su razvijene tehnike postavljanja implantata na mjesta gdje je nekada bio zub. Međutim, ti procesi mogu trajati mjesecima, a bezuba mjesta u desnima pacijentima mogu, osim zdravstvenih, zadavati i socijalne neprijatnosti poput skrivanja osmjeha ili slično.

Prema studiji objavljenoj u najnovijem Journal of Dental Research, nova tehnologija regeneracije tkiva može učiniti da pacijentima jednostavno izraste novi set zuba.

Profesor odsjeka za stomatologiju na Edward V Zegarelli na fakultetu Univerziteta Kolumbija dr Džeremi Mao, predstavio je trodimenzionalu skelu sa ugrađenim faktorom rasta i potencijalom da regeneriše anatomski ispravan zub za samo devet nedelja od ugradnje. Korišćenjem postupka razvijenog u Laboratoriji za regenerativnu medicinu i inženjering tkiva, dr Mao je uspjeo da usmjeri matične ćelije organizma prema skeli, koja je napravljena od prirodnih materijala.

Ovo otkriće na više načina bi moglo da unese revoluciju u stomatološku praksu, a tu svakako spadaju korišćenje matičnih ćelija organizma samog pacijenta i činjenica da bi zub rastao u desnima bez potrebe da se “uzgaja” u Petrijevoj posudi. Jednom kada matične ćelije počnu sa  kolonizacijom skele, zub može da raste i spaja sa okolnim tkivom.

– Obnavljanje izvađenih zuba traje tačno devet sedmica. Uređaj – skela za zube sa matičnim ćelijama treba da bude postavljen na područja gdje nema zuba. U prboj fazi organizam će se navikavati, nakon toga prihvatiti ćelije, a potom i regenerisati korijen zuba. Jednostavno rečeno, matične ćelije iz vašeg tijela se koriste za zamjenu nedostajućih zuba. Zatim, zub postaje jedno sa okolnim tkivom. Toliko jednostavno. To će poboljšati proces regeneracije i rezultirati u prilično brz oporavak – objasnio je dr Mao.

Njegova tehnika bila bi prvi uspješni metod rasta novog tkiva iz sopstvenih resursa organizma, a Univerzitet Kolumbija je već podnio patentne prijave u vezi sa tehnologijom i traži saradnike za pomoć u njegovoj komercijalizaciji.

– Ovi nalazi predstavljaju prvi izveštaj o regeneraciji anatomski oblikovanog zuba nalik strukture in vivo, i to navođenjem ćelija, a ne jihovom direktnom isporukom. Potencijal navođenja ćelija može se iskoristiti ne samo regrutovanjem ćelija u mikrokanale skela, već i u regeneracije parodontalnih ligamenata novoformirane alveolarne kosti – kazao je dr Mao.

On je u međuvremenu, počeo da traga za najboljim pristupom primjene svoje tehnike kao isplativog kliničkog tretmana.

– Ključni faktor razmatranja regeneracije zuba je pronalaženje ekonomičnog pristupa tretmana za pacijente koji ne mogu da priušte ili koji nisu dobri kandidati za implantate – zaključio je dr Mao.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -