NaslovnaObavještenjaRevolucionarna tehnologija za pacijente - upoznajte prednosti intraoralnog skenera

Revolucionarna tehnologija za pacijente – upoznajte prednosti intraoralnog skenera

- Advertisement -

U stomatologiji, konstantan razvoj tehnologije je doveo do značajnih promjena i unapređenja u načinima dijagnoze i liječenja. Jedno od revolucionarnih dostignuća je intraoralni skener.

Ovaj uređaj igra ključnu ulogu u postizanju preciznosti, udobnosti i brzine u stomatološkim procedurama.

Sa svojom sposobnošću da stvori trodimenzionalne digitalne otiske usne šupljine, intraoralni skener transformiše način na koji se obavljaju protetski radovi i mnoge druge stomatološke intervencije.

Uvod u intraoralni skener

Intraoralni skener je kompaktni uređaj koji se koristi za snimanje digitalnih otisaka usne šupljine. Njegova pojava seže unazad nekoliko decenija, ali je zahvaljujući napretku u tehnologiji i softveru postao nezamjenjiv alat u savremenoj stomatologiji.

Ovaj uređaj omogućava stomatolozima da precizno bilježe oblik i strukturu zuba i desni, čime se olakšava planiranje i izrada protetskih radova.

Kako radi intraoralni skener?
Intraoralni skener izgleda poput tanke ručne kamere ili štapića. Postavlja se u usnu šupljinu pacijenta kako bi kreirao digitalne slike zuba, desni i okolnih tkiva.

Svjetlosni izvor skenera projektuje svjetlost na područja koja se skeniraju, a kamera snima niz visokokvalitetnih slika. Softverska tehnologija zatim obrađuje ove slike i stvara precizan 3D model usne šupljine.

Prednosti upotrebe intraoralnog skenera

Udobnost za pacijente: Intraoralni skener eliminiše potrebu za tradicionalnim otiskom, koji često izaziva nelagodnost, nagon za povraćanjem i neugodnost. Pacijenti više ne moraju trpjeti neugodne materijale za otiskivanje.

Preciznost: Digitalni otisci su izuzetno precizni, eliminišući potrebu za ponovnim uzimanjem otiska zbog nedovoljnog kvaliteta. To rezultira preciznijim i bolje pristajućim protetskim nadoknadama.

Brzina: Proces skeniranja je brz, efikasan i trenutan. Skeniranje može biti gotovo za nekoliko minuta, a podaci se odmah šalju u laboratoriju za dalju obradu.

Smanjenje grešaka: Digitalna tehnologija smanjuje mogućnost ljudske greške, jer softver automatski koriguje i optimizuje prikupljene podatke.

Brža izrada protetike: Sa preciznim digitalnim otiscima, izrada protetskih radova je znatno ubrzanja. Radovi se mogu brže planirati, dizajnirati i izraditi.

Bolji prikaz pacijentima: 3D prikazi usne šupljine omogućavaju stomatolozima da pacijentima jasno pokažu stanje njihovih zuba i planiraju tretmane sa većom sigurnošću.

Zaključak

Intraoralni skener predstavlja korak naprijed u oblasti stomatologije, omogućavajući preciznost, udobnost i brzinu u procesima kao što su izrada protetskih nadoknada, planiranje ortodoncije i drugi tretmani.

Uz njegovu pomoć, stomatolozi mogu pružiti pacijentima bolje iskustvo i postići izvanredne rezultate.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -