Rendgen snimak

- Advertisement -

Rendgen snimak zuba postao je neizostavan dio stomatološkog pregleda. Pored vanjskog vizuelnog pregleda doktoru je potreban i uvid u unutrašnje stanje zuba, kosti ili vilice.

Rendgen snimak zuba daje potpunu sliku stanja u ustima, što je preduslov za planiranje terapije. U stomatološkoj ordinaciji Širbegović koristimo digitalnu RTG dijagnostiku kao dio plana terapije za svakog pacijenta.

- Advertisement -
Foto: Facebook/Stomatološka ordinacija Širbegović

Rendgen snimak zuba (RTG)
Jedini način da doktor stekne pravi uvid u oralno zdravlje pacijenta je da uradi vizuelni pregled i napravi rendgen snimak zuba i vilice. Tako jedino može imati potpunu sliku stanja u ustima.

Rendgen snimak zuba (radiografska snimka, RTG) bitan su dio svakog stomatološkog liječenja. Dio su dijagnostičkog plana koji pomaže da se dijagnosticiraju potencijalni problemi u ustima pacijenta prije nego što postanu veći problem.

- Advertisement -

RTG snimak je vrsta energije (X-zrake) koja prolazi kroz meka tkiva, dok je gusta tkiva apsorbiraju praveći kontrast na filmu ili senzoru. Zubi i kosti su gušće strukture, pa apsorbiraju X-zrake, dok X-zrake lakše prolaze kroz desni i obraze.

Rentgenski snimci nam omogućavaju da:
*pronađu kavitete (šupljine)
*analiziraju korijen zuba
*provjere zdravlje koštanog područja oko zuba
*utvrde parodontalnu bolest
*pogledajte stanje zuba u razvoju
*preventivno, analiziraju zdravlje zuba

Foto: drsirbegovic.ba

Digitalni rendgen snimak zuba?
Digitalna rendgenska tehnika koristi senzor koji slike umjesto rendgenskog filma i pruža najniži stepen zračenja. Količina zračenja kojoj ste izloženi ovim vrstama aparata mnogo je manja od tradicionalnih tehnika.

Da li su rendgenski pregledi zuba sigurni?
DA!! Prema Američkom udruženju stomatologa, rentgenski snimci i pregledi zuba sigurni su. Zavisno o faktorima rizika kao što su starost, rizik od bolesti, sadašnje oralno zdravlje i ako ste novi pacijent, rendgen snimci mogu biti dio vašeg pregleda. Kao i kod svih RTG snimaka, postupak je brz i bezbolan. Budući da su rendgenski aparati i dizajnirani da minimaliziraju zračenje, ti su procesi sigurni i vaša izloženost X-zrakama je zanemariva.

Foto: drsirbegovic.ba

Ordinacije sada često koriste digitalne aparate, što dodatno smanjuje izloženost. Uprkos tome, pacijentima se stavlja dodatna zaštita u vidu olovne pregače koja pokriva područje trbuha i olovnu ogrlicu za zaštitu štitnjače. Ne morate izbjegavati rendgenske snimke sve dok nosite olovnu pregaču i okovratnik. Važno je da obavijestite svog stomatologa ako ste trudni ili dojite.

Da li su rendgen snimci sigurni za djecu?
Budući da X-zrake djecu izlažu zračenju, roditelji su zabrinuti. Američka akademija za dječju stomatologiju uvjerava roditelje da je količina zračenja koja se prima tokom RTG snimanja izuzetno mala. Današnja rentgenska tehnologija omogućava stomatolozima da fokusiraju zraku na ciljano područje kako bi se smanjila izloženost zračenju.

Zaštitna oprema poput olovnih pregača i štitova također čuva dijete tokom postupka. Sreće je djeca s malim karijesima ne trebaju rendgenske snimke tako često. Prakticiranje dobre oralne higijene kod kuće smanjuje potrebu za rentgenskim snimanjem. Dva puta dnevno operite zube djetetu pastama za zube za djecu koje se bori protiv karijesa. Ako ste zabrinuti zbog rendgenskog zračenja, uvijek pitajte savjet stomatologa svog djeteta.

Vrste rendgen snimaka
Vrijedan dijagnostički alat, rentgenski aparat, omogućavaju nam da rano otkrijemo i liječimo probleme sa zubima. Na osnovu vizuelnog pregleda, možemo dosta znati o vašem oralnom zdravlju. Međutim, tokom redovnog pregleda nije sve vidljivo što se želi provjeriti. Zato su rendgenski snimci neophodni. Rendgen snimci su podijeljene u dvije glavne kategorije:
*intraoralni snimci
*ekstraoralni snimci.

Foto: Facebook/Stomatološka ordinacija Širbegović
Foto: Facebook/Stomatološka ordinacija Širbegović

Intraoralni rentgenski snimak se uzima unutar usta, a ekstraoralni van usta. Intraoralne rendgenski snimci su najčešći tip snimaka u stomatologiji. Daju uvid u unutrašnje detalje zuba, kosti i potpornih tkiva. Nastojeći da svojim pacijentima pružimo najbolju moguću njegu, vizualni pregled usne šupljine ne govori nam sve što treba.

Zahvaljujući rendgenskim snimcima, možemo tačno dijagnosticirati i liječiti probleme sa zubima prije nego što postanu ozbiljniji. Jedini način da steknemo pravi uvid u oralno zdravlje pacijenta je da uradimo vizuelni pregled i napravi rengen snimak vilice. Tako jedino možemo imati potpunu sliku stanja u ustima.

Panoramski snimak vilice (Ortopan, OPG, 2D snimak)
Za razliku od ove tradicionalne radiografije, panoramski RTG snimak (ortopan, OPG snimak, 2D) stvara jedinstvenu sliku cijelih usta: gornje i donje vilice, njihovih temporo-mandibularnih zglobova, svih zuba, nosnog područja i sinusa. Ortopan snimak pruža ravan prikaz inače zakrivljene strukture vilice, što olakšava analizu svakog dijela.

2.5 D Panoramski snimak vilice
Otišli smo korak dalje pa smo za vas uveli 2.5D tehnologiju snimanja koji omogućavauje dubinski uvid na panoramskoj slici. Dubinska panorama je korak naprijed od tradicionalnog načina slikanja duž jednog sloja. Sada možemo samo jednim snimkom napraviti 𝟰𝟭 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗷𝗲𝗸 vašeg zuba ili vilice. Dubinski uvid nudi nam više informacija i bolji rezultat liječenja.

Foto: Facebook/Stomatološka ordinacija Širbegović
Foto: Facebook/Stomatološka ordinacija Širbegović

Zašto koristiti panoramski RTG?
Budući da panoramski RTG prikazuje cijela usta na jednoj slici, on ne daje detaljan prikaz prikaz kaviteta. Ova vrsta snimka, pokazuje probleme kao što su abnormalnosti kostiju i prelomi, ciste, infekcije i tumori. Stomatolog koji sumnja na bilo koji od ovih problema može odabrati panoramsku rentgensku snimku.

On ili ona, takođe, mogu koristiti ovu metodu snimanja kad planiraju tretmane kao što su aparatići za zube navlake za zube, implantate ili za liječenje zuba koji istrošenih od bruksizma.

Intraoralni rendgen snimak zuba
Intraoralne snimci su najčešća vrsta rendgenskih snimaka na koje ćete naići tokom stomatološkog pregleda. Pomoću njih doktor traži kavitete, paradontalne džepove i provjerava stanje zuba u razvoju.

Rendgenski snimci omogućuju pregled korijena zuba, provjeru zdravlja kostiju, pa čak i dijagnosticiranje parodontalne bolesti. Različite vrste intraoralnih X-zraka pokazuju različite aspekte zuba.

Foto: Facebook/Stomatološka ordinacija Širbegović
Foto: Facebook/Stomatološka ordinacija Širbegović

Snimak zagriza: Radi se kako bi nam pomoglo da lociramo karijes ili šupljine između stražnjih zuba i dvokorijenskih zuba (zuba ispred kutnjaka).
Periapikalni snimak: Fokusirajući se na jedan ili dva zuba, periapikalna slika prikazuje cijelu dužinu zuba, od krunice do korijena. Zovemo ga i ciljani snimak.
Okluzivni rendgenski snimak: Ova rendgenska slika (takođe poznata i kao palatalna slika) prikazuje cijeli luk zuba u gornjoj ili donjoj vilici.

Ekstraoralni rendgen snimak zuba
Kao što sugeriše prvi dio imena, ekstraoralne snimke izrađuju se s filmom ili senzorom izvan usta. Ova vrsta snimaka još prikazuje zube, a može pružiti važne informacije o stanju vilice i lobanje.

Panoramski rendgen (OPG snimak ili ortopan): Koristi se za prikaz cijelih usta na jednoj slici. Ove se slike koriste kako za praćenje razvoja zuba, tako i za lociranje bilo kakvih novih ili oštećenih zuba.
Cefalometrijske X-zrake: Takođe se zove CEPH X-zraka, te rentgenske snimke su cijelu stranu glave. Koristi se i u stomatologiji i u medicini za planiranje ortodontskog liječenja i dijagnosticiranje problema poput apneje u snu i temporomandibularnog poremećaja (TMD).

Foto: smilemountainview.com

Računarska tomografija s konusnom zrakom (CT): Ova vrsta X-zraka koristi se za planiranje implantata za zube, procjenu čeljusti i lica. Kao što i samo ime govori, slike se snimaju rendgenskom zrakom u obliku konusa koja se okreće oko vas i snima 3D snimke.
Standardna računalna tomografija (SCT ): Standardna CT pretraga koristi se kako bi se utvrdila veličina i mjesto postavljanja implantata za zube. Ima veću izloženost zračenju i mora se obaviti u radiološkom prostoru ili bolnici.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -