NaslovnaSavjetiRendgen snimak zuba – zašto je važan i koliko je štetan?

Rendgen snimak zuba – zašto je važan i koliko je štetan?

- Advertisement -

Ako vam stomatolog traži snimak zuba i ne želi da započne terapiju prije nego ga donesete, znajte da to nije nikakav bespotreban zahtjev ili mu se baš sad ne radi, nego je snimak zuba jako važno i vrlo moćno pomoćno sredstvo za dijagnozu i tok terapije.

LIJEČENJE ZUBA – Na malim, ciljanim snimcima zuba, stomatolog vidi do kojeg nivoa je karijes zahvatio zub, da li je prisutna gangrena, koliko zub ima korjenova i kakav je raspored kanala. Mnogo olakšava sam proces liječenja i ubrzava sam tok terapije, a kasnije služi i u provjeri kvaliteta liječenja, odnosno punjenja kanala korjena.

Foto: dentalimplant.rs

EKSTRAKCIJA/VAĐENJE ZUBA – snimak daje uvid u broj ali prije svega u raspored korjenova, jer je vrlo važno da terapeut zna pod kojim uglom i kojim pokretima će izvaditi korjen. Snimak takođe pokazuje i ako se vrh korjena nalazi u sinusu, što zahtijeva dodatni oprez.

DIJAGNOZA KARIJESA – Nekada plomba može sasvim dobro da izgleda na pregledu, ali se ispod nje krije karijes koji se ne može uočiti golim okom. Takođe i karijesi koji su na spoju dva zuba, gdje najviše vole da se zavuku, snimkom zuba budu vrlo lako uočeni.

PROTETIKA, ORTODONCIJA, HIRURGIJA…. – mnogo je dijagnostičkih i terapijskih procedura bez koje bi rad bio onemogućen ili otežan. Zato je RTG snimak vrlo važno pomoćno dijagnositčko sredstvo.

Foto: dentalimplant.rs

DA LI JE ŠTETNO?
Ne. Nove generacije rendgen aparata koje ima svaka ustanova za snimanje zuba, ali i mnoge stomatološke ordinacije, imaju tako male doze zračenja za koje nije potrebno čak ni stavljati kragnu.

Sve ustanove koje imaju ove aparate, dužne su ih redovno servisirati i mjeriti dozu zračenja, tako da se slobodno može reći da je ova procedura u potpunosti bezbijedna.

Izvor: Instagram/ena.stomatolog

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -