fbpx
NaslovnaObavještenjaRazlozi zbog kojih se može javiti bol zuba ispod navlake

Razlozi zbog kojih se može javiti bol zuba ispod navlake

- Advertisement -

Kada zube prekrivamo keramičkim navlakama (krunicama ili mostovima), podrazumijeva se da su ti zubi zdravi ili pravilno izliječeni i da imaju zdrave desni i okolne kosti.

Zašto se onda u nekim slučajevima dešava da zub počne da boli nakon cementiranje ovih nadoknada ili nekoliko godina kasnije? Bol može da nastane zbog problema sa samim zubom ili zbog problema sa desnima. Zubobolja nakon cementiranja se može javljati nekoliko narednih dana. Problem nastaje kada se taj bol ne smanjuje nekoliko nedjelja nakon cementiranja novog mosta ili krunice.

Foto: bcd.rs

Ovo može biti posledica fizičke ili hemijske traume tog zuba, nepravilnog zagriza ili neke patologije zuba koja je predhodno već postojala. Zubobolja koji se javlja nekoliko godina kasnije podrazumijeva da je došlo do stvaranja karijesa ili upale živca ispod navlake. Bol desni nakon cementiranja može biti posljedica uboda anestezije i prolazi nakon par dana spontano. Bol desni koji se javlja nekoliko godina kasnije može biti posljedica procesa povlačenja desni.

U odmakloj fazi upale desni javlja se parodontoza, što dovodi do povlačenja kosti i stvaranja takozvanih džepova. Ovi džepovi su puni bakterija i često mogu da izazovu veoma jake, iznenadne bolove, otok i prisustvo lošeg ukusa u usima. Kada se javi bol na zubu koji je ispod krunice ili mosta, potrebno je da se što prije javite svom stomatologu. Kako biste što prije pomogli sebi, možete popiti neki od analgetika.

Foto: freepik.com

Takođe je važno da ne zanemarite higijenu, iako vas zub boli, zato što ćete time otklanjati bakterije iz usta. Na osnovu kliničkog pregleda i analize RTG snimka, stomatolog će procijeniti šta je dalje potrebno uraditi. U slučajevima kada su desni zdrave tada je moguće uraditi liječenje zuba kroz navlaku.

U ostalim slučajevima, kada desni ne leže dobro uz krunicu ili most, stomatolog će vam preporučiti skidanje te navlake, liječenje zuba i potom pravljenje nove navlake. Nakon skidanja starih krunica i mostova, njih više nije moguće vratiti na zube i moraju se praviti nove. Kada se bol javlja kao posljedica upale desni potrebno je izvršiti čišćenje.

Foto: freepik.com

Ovo je moguće sprovesti kod pacijenata kojima se desni nisu povukle. Ovaj tretman služi za otklanjanje svih naslaga, kamenca i bakterija koje prouzrokuju ovu upalu. Međutim, u velikom broju slučajeva, problem sa prisutnim džepovima prati i povlačenje desni, tako da će se ovakve nadoknade svakako morati zamijeniti. Nakon postavljanja krunica bitno je da redovno odlazite na pregled kako bi stomatolog na vrijeme uočio moguće probleme.

Česta situaca je da se na vrhu korijena zuba ispod krunice pojavi infekcija (proces, gnojna kesica), bez prisustva bola. Ova pojava je često praćena prisustvom male izbočine na desnima (u vidu bubuljice) u projekciji vrha korijena zuba. Problem se može riješiti, ali je potrebno da zub ima zdrave desni i okolnu kost. Tada se radi hirurška intervencija, u okviru koje se odsjeca samo bolesni vrh korijena zuba, a sam zub ostaje u vilici.

Izvor: ordinacija Maglajlić&Šunkić

Prethodni članak
Sledeći članak
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -