NaslovnaZanimljivostiRazlozi zbog kojih ispadaju plombe

Razlozi zbog kojih ispadaju plombe

- Advertisement -

Pored napora nauke i struke, još nije pronađen idealan materijal koji osim dobrih mehaničkih osobina, omogućava i visok sjaj i transparentnost rekonstruisane površine zuba. To je i razlog zašto svaka plomba, nadoknada ili implantat ima rok trajanja.

Kakva god da je plomba (bijela ili crna, odnosno kompozitna ili amalgamska) može se desiti da ispadne. Čak iako se radi o novoj plombi.Plomba je sačinjena od materijala koji se, kao i svaki drugi, skuplja na hladnoći i širi na toploti. Zubi i plomba su različitog materijala i stoga se u različitoj mjeri skupljaju i šire. Između plombe i zuba može se stvoriti mikropukotina u koju mogu da zapadnu bakterije i izazovu novi kvar. Kvar se može proširiti oko plombe, tada veza između zuba i plombe slabi i prilikom dovoljno jakog zagriza – plomba ispada.

Navedeno važi za stare plombe, ali kad su u pitanju one koje su tek stavljene razlozi za njihovo ispadanje su veličina plombe i neadekvatan zagriz. Nova plomba takođe može ispasti ako osoba škripi zubima iz nervoze ili tokom spavanja. Prilikom izrade plombe pacijent ne smije biti nestrpljiv i obavezno kazati stomatologa ukoliko mu plomba smeta kada zagrize. To takođe može izazvati ranije ispadanje plombe što će pacijenta ponovo vratiti kod stomatologa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -