NaslovnaSavjetiRazličiti tipovi četkica za zube i na šta obratiti pažnju pri kupovini

Različiti tipovi četkica za zube i na šta obratiti pažnju pri kupovini

- Advertisement -

Odabir četkice za zube ne mora da bude težak ako znate šta tražite, a odabir prave za vas je lično iskustvo.

Ako, kao i većina ljudi, nikada niste mnogo razmišljali o tome, evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada su u pitanju različite vrste četkica za zube koje su dostupne na tržištu.

Čekinje na četkicama

Čekinje dolaze u tri glavna tipa; meka, srednja i tvrda. Stomatolozi obično preporučuju meke čekinje, jer one nisu tako oštre za vašu gleđ kao ostale. Meke četkice za zube su takođe lakše za desni i pomažu u izbjegavanju povlačenja desni.

Četkice četkice za zube takođe dolaze u različitim oblicima i dužinama, uključujući ravne, kupolaste ili nabrane. Kupolaste ili zaobljene čekinje se najviše preporučuju jer su nježnije za vaše zube, ali i dalje uklanjaju plak i neželjene ostatke. Na kraju krajeva, ove razlike su male i trebalo bi da idete sa onim što vam odgovara.

Glava i ručka

Veličina četkice za zube takođe čini razliku. Veće glave mogu izgledati kao da bi bolje obavile posao čišćenja, ali u stvari mogu biti manje upravljive u ustima i teže doći do uglova i pukotina. Manje glave četkice za zube mogu lakše da zaobiđu bočne i zadnje strane kutnjaka, čime se bolje čisti.

Takođe je važno odabrati četkicu za zube prave veličine za osobu određenog uzrasta. Djeca i tinejdžeri možda nemaju dovoljno mjesta u ustima za četku pune veličine, što bi moglo biti neprijatno i manje efikasno.

Drška četkice za zube nema uticaja na čišćenje, ali igra ulogu u tome koliko dugo čistite. Ako je neudobno za držanje, četkanje će biti skraćeno, posebno za djecu. Postoji mnogo oblika i dizajna koje možete isprobati, ali sve se svodi na lični izbor i kako se osjećate.

Električna ili ručna četkica za zube

Slično kao i Bob Dilan, ni električne četkice nisu za svakoga.

Električne četkice za zube imaju svoje prednosti, a kada se pravilno koriste, rade isto tako dobro na čišćenju vaših zuba (ako ne i bolje). Tradicionalne četkice za zube daju ljudima taktilni osećaj čišćenja, što mnogi ljudi preferiraju, a takođe su i mnogo jeftinije.

Postoje slučajevi kada bi električna četka mogla biti poželjnija. Djeca često imaju problema sa pravilnim čišćenjem zuba, a električne četkice bi mogle da urade bolji posao. Takođe su bolje za svakoga ko ima problema sa spretnošću ili bolesti poput artritisa ili slab stisak.

Sve se svodi na vaše lične preferencije; prava vrsta četkice za zube je ona koju ćete najverovatnije koristiti.

Životni vijek različitih vrsta četkica za zube

Uz sve ove različite vrste četkica za zube koje su dostupne, sve imaju jednu zajedničku stvar – životni vijek od oko tri mjeseca.

Posle tri mjeseca čekinje na vašoj četkici za zube počinju da se habaju, gube integritet i postaju manje efikasne u čišćenju. Mnoge četke sada imaju vlakna koja mijenjaju boju, što vam daje do znanja da je vrijeme da ih zamijenite.

Kada je u pitanju kupovina nove četkice za zube, ne morate da idete u specijalizovanu prodavnicu. Većina prodavnica kućne hemije i velikih supermarketa imaće širok izbor četkica, ili će vaš zubar obično imati dostupne opcije.

Izvor: sdai.com.au

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -