NaslovnaObavještenjaRana intervencija za zdravlje desni

Rana intervencija za zdravlje desni

- Advertisement -

Alison Edisburi objašnjava veze između gingivitisa i parodontitisa i koliko je efikasno i neophodno interdentalno čišćenje. Ovaj članak su vam donijeli „Johnson& Johnson“, tvorci Listerine® i sadržaj je autorski.

Parodontna bolest je zapaljenska bolest uzrokovana stvaranjem i postojanjem bakterijskog biofilma. Utiče na približno 50% odrasle populacije na svijetu. Teški parodontitis je šesta najrasprostranjenija ljudska bolest prema istraživanju iz 2010.

Foto: freepik.com

Parodontalna bolest nije samo glavni uzrok gubitka zuba, već ima i negativan uticaj na kvalitet života i opšte dobro. Povezan je sa nizom sistemskih bolesti. Parodontalna bolest se može spriječiti ranom intervencijom. Veze gingivitisa i parodontitisa su kontinuitet iste hronične inflamatorne bolesti.

Iako neće svi pacijenti sa gingivitisom napredovati u parodontitis, postoji mnoštvo dokaza koji ukazuju da prevencija gingivitisa sprječava parodontitis (Kinane i Attstrom, 2005). Gingivitis je prva manifestacija upalnog odgovora tijela na biofilm bakterijskih plakova.

Foto: freepik.com

Takođe je reverzibilno ako pacijent ometa biofilm. Međutim, ako biofilm i dalje traje, gingivitis može postati hroničan. Kod osjetljivih osoba trajni izazov biofilma proizvodi hronični inflamatorni odgovor da zaštiti domaćina i ograniči efekat biofilma. Ali ovo rezultira određenim uništenjem tkiva, prelazeći u gingivitis u parodontitis.

Parodontitis nije reverzibilan i rezultira gubitkom vezanosti i može dovesti do gubitka zuba. Obim i težina parodontitisa variraju među pojedincima. Rezultat je reakcije na biofilm. Ovo zavisi od brojnih faktora rizika, uključujući lošu oralnu higijenu, genetiku, lošu ishranu, pušenje, dijabetes i stres. Istraživanja sugerišu da biofilm uzrokuje 20% parodontitisa, a drugi faktori uzrokuju 80% slučajeva (Lang i Bartold, 2018).

Fot: oralhealthgroup.com

Parodontitis je glavni uzrok gubitka zuba, što može uticati na govor, ishranu i samopouzdanje. Ali, takođe, je već dugo utvrđeno da postoji veza sa brojnim sistemskim bolestima. Još uvijek ne znamo da li postoji uzročna veza između parodontitisa i sistemske bolesti ili drugih faktora rizika. Istraživanja pokazuju povezanost sa kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i lošim ishodima trudnoće.

Interdentalno čišćenje
Kako biofilm pokreće parodontalnu bolest, efikasno i dosljedno narušavanje biofilma je od vitalnog značaja za prevenciju i gingivitisa i parodontitisa. Sprječavanjem gingivitisa, cilj je izbjeći napredovanje u parodontitis kod osjetljivih osoba.

To možemo postići motivisanjem pacijenata na prekid supragingivalnog zubnog biofilma i kontrolu faktora rizika kao što su prestanak pušenja, poboljšana kontrola dijabetesa i optimalno uklanjanje plaka. Mehaničko uklanjanje plaka koje svakodnevno izvodi pacijent ostaje zlatni standard. To postiže efikasno pranje zuba i interdentalno čišćenje.

Foto: cardiff.ac.uk

Međutim, postizanje i održavanje optimalne higijene usne šupljine u sopstvenom izvođenju je složeno. U velikoj mjeri se oslanja na ručnu spretnost i motivaciju pacijenta za promjenu ponašanja. Pacijentima sa smanjenom ručnom spretnošću i onima sa nepravilno postavljenim zubima, radom na krunici i mostu ili ortodontskim aparatima može biti posebno teško efikasno četkanje i međuzubno čišćenje. Uprkos naporima pacijenta, bakterije su vjerovatno zaostale. Ovde hemoterapeutski agensi mogu igrati ključnu ulogu u kontroli bakterija plaka kao dodatak mehaničkim metodama čišćenja.

Uklanjanje biofilma
Nedavni sistematski pregled zaključio je da antiseptični hemoterapeutici imaju kliničku korist za pacijenta u smanjenju plaka kada se koriste zajedno sa mehaničkim uklanjanjem plaka. I to ispiranje usta je bilo efikasnije u smanjenju naslaga u poređenju sa formulacijama za zube (Figuero i sar, 2020).

To je bilo zbog toga što je sredstvo za ispiranje usta vjerovatno pristupilo većem broju mjesta u usnoj šupljini, poput proksimalnih površina zuba, međuproksimalnih papila i usnih mekih tkiva, kao i onih područja do kojih je teže doći mehaničkim metodama čišćenja (Figuero et al, 2020).

Foto: smilefortcollins.com

Svakodnevno dodavanje sredstva za ispiranje usta koja sadrže esencijalna ulja za dodatnu upotrebu uz mehaničke postupke čišćenja značajno povećava šanse za čišće usta (Araujo et al, 2015). Ne samo zbog implikacija na oralno zdravlje, već i zbog mogućih veza sa sistemskim bolestima kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

Iako mehaničko uklanjanje naslaga ostaje zlatni standard, za neke pojedince to nije moguće ili dovoljno. Stoga je korisna dodatna upotreba antiseptičnih hemoterapeutika kao što su esencijalna ulja u sredstvima za ispiranje usta. Kliničari to mogu smatrati dijelom svakodnevne oralne higijene pacijenta.

Izvor: Dentistry

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -