NaslovnaObavještenjaPulsirajuća zubobolja - usljed čega se javlja?

Pulsirajuća zubobolja – usljed čega se javlja?

- Advertisement -

Da li vas je ikad u toku noći probudio bol u zubu, koji ste uspjeli da privremeno ublažite lijekom, ali je do jutra nastala pulsirajuća zubobolja? Lijek može djelimično ublažiti bol i odložiti odlazak zubaru, ali na kraju je neophodno taj korak učiniti. Ukoliko bol ne prestaje i postaje sve jači, neophodno je obratiti se zubaru što prije.

Uz kvalitetnu stomatološku brigu možete sačuvati vaš blistav osmijeh i riješiti sve neprijatnosti i bolove. Postoji više vrsta zubobolje. Od tupog, blagog bola, pa sve do jakog, pulsirajućeg zubnog bola, kojem je uzrok najčešće karijes u ranoj fazi.

Razlozi zbog kojih vas može mučiti pulsirajuća zubobolja
Zubobolja je najčešće uporan i konstantan bol koji najčešće zahtijeva stomatološki tretman. Osim karijesa, postoje i drugi uzročnici pulsirajućeg bola u zubu, i to mogu biti:
*Infekcije zuba – do infekcije zuba može doći zbog zubnog apscesa, koji je veoma bolan i neprijatan. Zubni apsces je gnojni džep u tkivima ispod ili oko zuba, čijem formiranju može doprinijeti bakterijska infekcija ili paradontopatija. Probadajuća i pulsirajuća zubobolja se može osjetiti dok se žvaće ili grize;

*Slomljene plombe – zbog trošenja, trenja, može se desiti da se plombe polome, pogoto u slučaju da su plombe rađene davno. Starije stomatološke prakse nisu bile dovoljno unapređene, samim tim kvalitet tih plombi nije isti kao danas;
*Bolest desni – bolest desni, takođe, može izazvati pulsirajući bol u zubima. Pored bolnog zuba, ona takođe može izazvati jake bolove u cijeloj vilici, što može drastično da oteža svakodnevno funkcionisanje osobe.

Na početku razvoja karijesa se može javiti povremeni pulsirajući bol koji predstavlja znak da se razvija šupljina. Sam proces razvoja karijesa je postepen i može potrajati neko vrijeme. Ukoliko se zubi redovno peru i temeljno čiste, rani znaci razvoja karijesa se mogu primijetiti i na vrijeme spriječiti. Poboljšanje opšteg oralnog zdravlja može doprineti sprječavanju pogoršanja karijesa.

Osjetljivost zuba može biti alarm za javljanje stomatologu
Pulsirajuća zubobolja može biti prouzrokovana osjetljivošću zuba zbog karijesa u ranoj fazi. Osjetljivost se može javiti u određenim situacijama, kao što su:
*Pranje zuba – četkanje samog zuba može nadražiti karijes i na taj način prouzrokovati bol nakon pranja. Korišćenje posebne paste za osjetljive zube može pomoći u smanjenju neprijatnosti, kao i nežnije pranje zuba sa mekanom četkicom;
*Konzumiranje hladne hrane i pića – hladna voda, kockice leda, sladoled, ohlađeno voće, piće, kao i ostala hladna hrana i pića mogu biti česti uzroci bola kod osjetljivih zuba.

Konzumiranje tople hrane i pića – kao što hladno može izazvati bol, na isti način može ga pruzrokovati i topla hrana i piće. Vruća kafa i čaj su nerijetko pravi neprijatelji osjetljivim zubima, zato je idealno sačekati da se donekle prohlade.

Stomatološki tretman je neophodan kako bi se sprječilo dalje pogoršanje karijesa. U konsultaciji sa zubarom može se doći do idealnog rješenja i tretmana kako bi se zub oporavio na adekvatan način. Prvi korak ka uspešnom liječenju je pojačana njega zuba. Popravka zuba u zavisnosti od težine oboljenja, može podrazumijevati stavljanje plombe ili zamjenu zuba sa zubnim implantom.

Pulsirajuća zubobolja – kako do rješenja?
Bolje spriječiti, nego liječiti, zar ne? Ali ako je kasno za sprječavanje, liječenje je idealno rješenje. Ukoliko redovno obavljate stomatološke preglede, uz konsultaciju sa vašim zubarom možete saznati da li je i kad je potrebno liječenje karijesa. Ispravnim i urednim održavanjem oralne higijene, kao i uzimanjem lijeka protiv bolova se može ublažiti pulsirajuća zubobolja do odlaska zubaru. Na ovaj način se mogu spriječiti i dalja pogoršanja bola i karijesa, kao i nastanak dodatnih problema.
Oralna higijena je od velike važnosti, kako biste zadržali svoj besprjekoran osmijeh i izbjegli nastanak karijesa i drugih zubnih oboljenja.

Izvor: ordinacija BoDent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -