Naslovna Obavještenja Pulpitis i vađenje zubnog živca (pulpe)

Pulpitis i vađenje zubnog živca (pulpe)

Ukoliko pokvareni zub nije na vrijeme tretiran ili je loše tretiran pa infekcija nastavlja da se razvija, karijes može zahvatiti unutrašnjost zuba, odnosno zubnu pulpu. Ukoliko je karijes napredovao i došao do pulpe dolazi do pulpitisa. Povreda i trauma zuba, takođe, mogu uzrokovati pulpitis. Zubna pulpa je meko tkivo prožeto živčanim vlaknima. Nju okružuje unutrašnji sloj zuba, dentin, a na dentin se nastavlja caklina, površinski sloj zuba.

Simptomi upale
Simptomi koji se javljaju kod upale pulpe uzrokovane karijesom su velika osjetljivost na temperaturu, toplo i hladno. Stomatolog može testirati reakciju na hladni podražaj i po reakciji procijeniti u kakvom je pulpa stanju i može li je spasiti ili ne.
Liječenje, vađenje živca
Ukoliko se stomatolog odluči da liječi pulpu, procedura je takva da se u zub stavlja umirujuće sredstvo i zub se zatvara. Nakon nekog vremena pulpa će se oporaviti i bol će nestati. Ukoliko je potrebno odstranjivanje tkiva iz korijenskog kanala, vaš stomatolog će obaviti endodontski zahvat.

Kako izgleda endodontski zahvat?
*Prije “vađenja živca” radi se rengenski snimak zuba kako bi se vidjelo u kakvom je stanju i koliko ima kanala. Sam proces počinje davanjem anestezije i otvaranjem rupe na vrhu zuba.
*Dva su moguća nastavka. Prvi je da se u zub dodaje sredstvo koji će dokrajčiti živčana vlakna. Ovo se radi onda kada je velik dio pulpe još funkcionalan. Nakon što se to dogodi kreće se sa vađenjem pulpe iz kanala.
*Ukoliko se u zub ne dodaje sredstvo (prvi korak se preskače) kreće se na vađenje pulpe. Vađenje živca, ukoliko je pulpa još živa. Stomatolog iglicama (svrdlom) ulazi u svaki od kanala i uklanja ostatak pulpe.
*Nakon toga se zub puni zamjenskom tvari.
*Radi se ponovo rendgenska slika da se vidi jesu li kanali do kraja začepljeni zamjenskom tvari (ukoliko nisu može doći do infekcije).
*Ako je sve u redu kreće se u formiranje zuba izradom plombe ili krune, a ponekad se u kanal stavlja i korijenski kolčić (potpora za krunu).

Što ako se pulpitis na vrijeme ne izliječi?
Ukoliko se upala ne tretira, velika je vjerojanoća da će tkivo unutar zuba usljed propadanja samo odumrijeti i bol će nestati. Ipak, tako odumrla unutrašnjost zuba podložna je napadima mikroorganizama i može doći do infekcije koja se širi prvo na korijen zuba pa na okolna područja. Bez obzira u kom se trenutku pulpitis dijagnosticira, pribjegava se endodontskom zahvatu ili, kako se obično kaže, vađenju zubnog živca. (krenizdravo.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

Kako se koristi zubni konac?

Pravilnom upotrebom zubnog konca, uklanja se plak i ostaci hrane sa onih mjesta do kojih je teško ili nemoguće doprijeti zubnom četkicom...

Dr Amela Mrzić odgovara na pitanja čitalaca

Na pitanja čitalaca portala www.stomatologija, ove nedelje je odgovarala Mr. Sc. dr. Amela Mrzić iz sarajevske stomatološka poliklinika „Quick Smile“.

Predstavljamo: Aparat za sedaciju – Baldus Touch

Njemačko društvo za oralnu i maksilofacijalnu medicinu procjenjuje da se do 61% stanovništva plaši posjete zubaru. Dvadeset odsto...

Novi EODC organizujemo poslije mnogo zahtijeva stomatologa iz različitih krajeva svijeta

Početkom aprila (8. i 9. aprila) u jeku pandemije koronavirusa u Evropi i svijetu, Implant Compare Europe (koji je prvi uveo online...
- Advertisment -