NaslovnaObavještenjaPulpektomija: Mješavina cink-oksida i propolisa pokazuje obećavajuće rezultate

Pulpektomija: Mješavina cink-oksida i propolisa pokazuje obećavajuće rezultate

- Advertisement -

Uspjeh pulpektomije zavisi od eliminacije bakterija iz kanala korijena zuba.

Istraživači su sada eksperimentisali sa novom mješavinom koja se sastoji od propolisa, prirodnog proizvoda sa dokazanim antibakterijskim i protivupalnim svojstvima, i praška cink-oksida kao materijala za punjenje kanala korijena mliječnih zuba.

U istraživanju je procjenjivana klinička efikasnost smješe cink-oksida i propolisa i upoređena sa eugenol-cink-oksidom (ZOE) kao materijalom za punjenje kanala korijena mliječnih nevitalnih molara.

Propolis je jedinjenje koje proizvode pčele za koje se misli da se pomaže u borbi protiv infekcija, zacjeljuje rane i još mnogo toga. Pomiješan sa cink-oksidom, materijal je pokazao dobre kliničke rezultate i može se smatrati alternativnim materijalom za punjenje kanala korijena kod mliječnih zuba. (Fotografija: Auhustsinovich/Dental Tribune Srbija)

Zbog toga je 40 mliječnih kutnjaka kod djece uzrasta od 4 do 8 godina kojima je bila indikovana pulpektomija nasumično podijeljeno u dvije grupe prema korišćenom materijalu obturacije: smješa cink- oksida i propolisa i ZOE (kontrolna grupa).

Svi zubi tretirani pulpektomijom definitivno su restauriranii krunicama od nerđajućeg čelika, a djeca su kontrolisana nakon 6, 12 i 24 meseca radi postoperativne kliničke i radiografske procene.

Utvrđeno je da je ukupna stopa uspjeha pulpektomija sa smješom cink-oksida i propolisa 95% i ZOE 70%.

Foto: zahnarztpraxis-jordi.ch

Mješavina cink-oksida i propolisa pokazala je stopu uspjeha od 100% tokom praćenja od šest mjeseci i 95% kod praćenja od 12 i 24 mjeseca, dok je ZOE pokazao 80% uspješnosti nakon 6 i 12 meseci, i smanjio se na 70% tokom praćenja od 24 mjeseca.

Autor studije dr Kakarla Sri Roja Ramia, sa Klinike za pedodonciju i preventivnu stomatologiju na Stomatološkom fakultetu Vishnu u Andra Pradešu, za Dental Tribune International je objasnio zašto je sprovela ovo istraživanje:

“Propolis ima antibakterijska i protivupalna svojstva – faktori koji su neophodni za materijal za punjenje kanalakorena mliječnog zuba i to mi je dalo ideju. ZOE je uspješan materijal za punjenje korijenskih kanala na više načina, ali eugenol ima neke nedostatke“.

Ovi nedostaci mogu da uključuju malu čvrstoću, nisku otpornost na abraziju i visoku rastvorljivost.

Foto: 123dentist.com

Dr Roja Ramia je dodala da su nalazi ovog naučnog istraživanja u skladu sa njenim početnim očekivanjima. Međutim, potrebna su dodatna klinička ispitivanja kako bi se potvrdila uspješnost koju je postigla novom mješavinom materijala.

Ovo naučno istraživanje, pod nazivom “In vivo evaluation of zinc oxide-propolis mixture as root canal filling material in the primary molars: A 24-month follow-up randomized controlled trial”, objavljeno je u izdanju za april-juni 2020. godine u časopisu Journal of Indian Society of Pedodontics and Preventive Dentistry.

Izvor: Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -