fbpx
NaslovnaSavjetiPrvi zubi kod beba: Šta raditi i kako se ponašati

Prvi zubi kod beba: Šta raditi i kako se ponašati

- Advertisement -

prvi zubi2Nicanje prvh zuba kod beba je jedan od standardnih izazova sa kojima se sreću roditelji. Renomirani portal parents.com prenosi savjete stručnjaka koji pomažu roditeljima da što lakše prebrode period nicanja prvih zuba. Inače, vrijeme nicanja je individualno (veoma se razlikuje od jednog djeteta do drugog), pa ne treba brinuti ako se kod mališana ne pojave mlječni zubi prije prvog rođendana. Većina djece prvi zub dobije između petog i osmog mjeseca života.

Za većinu beba „nicanja zuba“ počinje kasnije nego što roditelji očekuju ​​i riječ je o manje dramatičnom procesu. Najvećem procentu beba zubi počinju da niču otprilike u petom ili šestom mjesecu, manji broj roditelja će se sa nicanjem zuba kod njihove djece susresti u četvrtom mjesecu. Čak i tada nicanje zuba ne bi trebalo da izazove mnogo problema. Prva četiri zubi su tako ravna i oštri da beba prije nicanja pokušava da žvaće i to najčešće sospstvene prste.

Nicanje zuba je popularno, ali obično netačno, objašnjenje za nervozu i plač kod vrlo malih beba. Naravno, i to može biti razlog plača ali ne u većini slučajeva. Svake godine bolnice širom svijeta bilježe slučajeve kada roditelji dovode bebe u teškom stanju jer su oni ono što se ispostavilo da su simptomi teške bolesti pripisivali simptomima nicanja zuba i zbog toga predugo čekali prije nego što su zatražili medicinsku pomoć. Nicanja zuba ne može izazvati groznicu, proliv, povraćanje, konvulzije, i druge slične simptome u tim godinama a ni kasnije. Ako vaša beba ima simptome bolesti obratite se ljekaru: Dijete je ili bolesno i niču mu zubi, ili jednostavno bolesno.

Prvi zubi koji niču su oni za kidanje a ne žvakanje. Bebe počinju da žvaću uz pomoć desni relativno dugo prije nego što im izrastu zubi u zadnjem dijelu. Nemojte pretpostavljati da beba sa jednim jedinim prednjim zubom ne može žvakati. Beba će početi da uči da žvaće čim počne da prstiće i igračke stavlja u usta. Pobrinite se vaša beba u ishrani ima i namirnice poput oguljenih komadića jabuke ili narendane sviježe šargarepe koje one mogu žvakati i prije nego što navrše šest mjeseci.

Žvakanje tvrde hrane je dobra vježba za jačanje vilice kod bebe, a i to što hrani unosi vlastitim rukama pomaže da one jačaju osjećaj nezavisnosti tokom ishrane. Kada dajete bebi čvrstu hranu svakako budite blizu, u slučaju da vaša beba pokuša da komad hrane razmrlja po licu ili očima. Kada prvi zub postane vidljiv, budite na oprezu. Kada njegov vrh probije desni, on će biti tako oštar da će vaša beba već tada moći da odgrize mali komad jabuke ili neke druge hrane i pokuša da ga proguta dok vi niste tu da joj pomognete.

Evo nekoliko savjeta koji će pomoći roditeljima tokom neprijatnosti koje bebama zadaje nicanje zuba:

  • nešto hladno i tvrdo za žvakanje ublažiće osećaj zategnutosti u ustima. Bebe često vole ohlađene, ali ne i zamrznute igračke za glodanje.
  • nježna masaža vrhova bebinih nožnih prstića – tamo se nalaze refleksne zone vilice
  • upaljenim desnima pomaže čaj od kamilice ili žalfije, odnosno odgovarajuća tinktura koja se higijenskim štapićem nanosi na nabubrele desni

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -