NaslovnaSavjetiPrvi zubi: Kad rastu, šta dijete osjeća i kako smanjiti tegobe

Prvi zubi: Kad rastu, šta dijete osjeća i kako smanjiti tegobe

Smatra se da je pojava prvih zuba prije četvrtog mjeseca prerano, a posle dvanaestog zakašnjelo nicanje. Inače, vrijeme nicanja je individualno (veoma se razlikuje od jednog djeteta do drugog), pa ne treba brinuti ako se kod mališana ne pojave mliječni zubi prije prvog rođendana. Većina djece svoj prvi zub dobije između petog i osmog mjeseca života.

Šta se dešava ako se zubi pojave odmah nakon rođenja

Nekada se dešava da se odmah po rođenju jave tvorevine slične zubima. U stvari, radi se o orožalim zaostacima tkiva, iz kojih se razvijaju zubne klice. Ti, takozvani predmlečni zubi, mogu da predstavljaju opasnost po bebu – jer nisu vezani za kost i lako ispadaju (znatno se klate), pa bebica može da ih udahne, što uzrokuje posledice opasne po život. Kad god se jave tvorevine slične zubima u prvih nekoliko mjeseci (do četvrtog), najsigurnije je da ih pogleda specijalista dečji stomatolog i procijeni o čemu se radi. Ako to nisu pravi mliječni zubi, onda moraju da se izvade.

Kada niču prvi zubi

- Advertisement -

Kod mliječnih zuba često nema pravilnosti prilikom nicanja, ali se najčešće prvo pojavljuju donji, pa gornji sekutići, a zatim bočni zubi. Oko prvog rođendana je najčešće vidljivo oko osam zubića, a sa dvije i po do tri godine dijete ima 20 mliječnih zubića.

Propratne tegobe kod nicanja zuba

Djeca različito reaguju na izbijanje zubića. Neke bebe neće ni osjetiti rast prvog zuba, ali je taj proces često praćen uznemirenošću djeteta, lokalnom osjetljivošću i pojačanim lučenjem pljuvačke, a dijete stalno stavlja predmete u usta. Takođe je moguć i smanjen apetit, pojava crvenila na obrazima, loš san, a ponekad i osip po tijelu.

Da li je tačno da je nicanje zuba povezano sa povećanjem temperature

Nisu tačne tvrdnje da nicanje mliječnih zuba prati visoka telesna temperatura (preko 38 stepeni) i proliv. U takvim slučajevima je neophodno da pedijatar postavi pravu dijagnozu, kako se u početnom stadijumu ne bi previdjela ozbiljnija oboljenja.

Pomoć kod nicanja zubića

  • Nešto hladno i tvrdo za žvakanje ublažiće osjećaj zategnutosti u ustima. Bebe često vole ohlađene, ali ne i zamrznute igračke za glodanje
  • Nježna masaža vrhova bebinih nožnih prstića – tamo se nalaze refleksne zone vilice
  • Upaljenim desnima pomaže čaj od kamilice ili žalfije, odnosno odgovarajuća tinktura koja se higijenskim štapićem nanosi na nabubrele desni

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -