NaslovnaRiječ stomatologaPrvi susret djeteta i stomatologa

Prvi susret djeteta i stomatologa

- Advertisement -

Sve životne navike stiču se još u ranom djetinjstvu. Iz ovoga proističe činjenica da roditelji igraju glavnu ulogu u sticanju navika. Osim mnogobrojnih lekcija i navika koje roditelji teže da njihova djeca usvoje, potrebno je i da dijete postane svjesno značaja oralnog zdravlja. Najčešća nedoumica roditelja je kako i kada dovesti dijete na prvi pregled, a da dijete ne stvori odbojnost prema stomatologu, a samim tim prema svom zdravlju. Često roditelji prave grešku dovodeći dijete na prvi pregled onda kada kod djeteta postoji bol i otok.

Već postojeće neprijatne senzacije i prvi susret sa nečim novim izazvaće odbojnost kod djeteta. Bol i otok su znaci koji ukazuju da je u tom trenutku neophodno preduzeti neku od stomatoloških intervencija. Od ovog trenutka, riječ stomatolog kod djeteta, a kasnije i kod odrasle osobe izaziva strah i mnoštvo drugih neprijatnih senzacija.

Dr Jovana Radonjić (Foto: privatna arhiva)

Kako ne bi došli u situaciju da dijete ima doživotni strah od stomatologa neophodno je dijete dovesti u onom trenutku kada dijete nema bol i ostale mnogobrojne simptome. Prije svega neophodno je izabrati adekvatnog stomatologa. Autori mnogobrojnih knjiga dječije i preventivne stomatologije kažu da je neophodno dijete dovesti onda kada počnu da niču prvi zubi.

U tom momentu pregled će biti u potpunosti bezbolan. Dijete će se upoznati sa stomatologom, okruženjem i polako prihvatiti nove navike. U prijatnom okruženju roditelj zajedno sa stomatologom uči dijete svemu što je neophodno za njegovo oralno zdravlje. Ovakvim pristupom dijete učimo zdravim navikama, ali i da odlazak kod stomatologa ne znači bol.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -