NaslovnaSavjetiPrvi put kod stomatologa sa djecom

Prvi put kod stomatologa sa djecom

- Advertisement -

Bez obzira na to da li se plašite ili vam je samo nelagodno da idete kod stomatologa, znam da znate koliko je bitno tamo ići!

Ja sam stava da je mnogo bolje ići dok te ništa ne boli, nego se duplo patiti (jer te boli, pa će i intervencija još više boljeti). Ja sam za prevenciju!

Elem, inspiraciju za ovaj tekst sam dobila nakon naše posjete stomatologu. Ja sam imala intervenciju, ali sam u dogovoru sa doktorkom, povela i svoju djecu.

Foto: freepik.com

Cilj mi je bio da se upoznaju s ambulantom i doktorkom, kao i (još bolje) sa zanimanjem stomatologa, ali najvažnije mi je bilo da kod njih ova posjeta ostavi pozitivan prvi utisak.

E sad, da bi djeca pozitivno prihvatila odlazak kod stomatologa, neophodno je da i mi imamo pozitivan stav prema tome (jer znate i sami, da su djeca kao „sunđeri“ i super imitatori).

U ovom tekstu ću sa vama podijeliti nekoliko sugestija kako da pristupite ovom prvom odlasku, ali i jednu igricu koja će se veoooooma dopasti djeci (mi smo se danima igrali sa ovim, kada kažem „mi“ zaista mislim na sve nas ?).

*Uz dužno poštovanje i uvažavanje zvaničnog zvanja doktora stomatologije, ja ću ipak u tekstu koristiti riječ „zubar“, jer je ona nama bliskija (to koristimo u kući).

Pripreme za odlazak i sama poseta zubaru
Sam odlazak najavite kao novu avanturu ili zanimljivu situaciju koju ćete imati priliku zajedno da doživite. U nastavku su neki konkretniji predlozi šta možete da uradite:

*U zavisnosti od uzrasta djeteta, nekoliko dana ranije najavite odlazak kod zubara. Kod mlađe djece (2-3 godine) odlazak možete najaviti dan ranije, a kod starije djece možete i par dana ranije.

Foto: freepik.com

*Starijoj djeci opišite kako izgleda ordinacija uz isticanje stvari koje bi mogle da im se dopadnu.
*Možete opisati i zubara, uz navođenje šta vam se dopada i zašto ste odabrali baš nju/njega.

*U ordinaciji dopustite da dijete vidi kako vam zubar popravlja zube. Odaberite onu intervenciju koja je najmanje bolna i neprijatna, kako bi vas dijete vidjelo kako hrabro sjedite u stolici dok zubar radi svoj posao (na primjer možete da skidate kamenac ili polirate zube ?).

Foto: shutterstock.com

*Ponudite djetetu da sjedne u stolicu. Prihvatite djetetovu odluku da ne želi da sjedne u stolicu. Zapamtite, cilj ove posjete je upoznavanje i stvaranje pozitivnog prvog utiska – da bi kasnije bilo lakše i bezbolnije ići kod zubara.

Napomena: što je dijete mlađe, lakše će sjesti u stolicu već pri prvoj posjeti.
*Pričajte sa djecom o toj posjeti: šta vam se najviše dopalo, šta kažu za zubara, za ordinaciju, o tome šta bi mogli sljedeći put da probaju kad odu kod zubara i slično.

Šta sa neprijatnim emocijama kod djece nakon prve posjete?
Ukoliko se pojave neprijatne emocije:
*pokušajte da definišete koje su to emocije,
*šta ih je izazvalo,

Foto: alamodentaloffice.net

*kako mu možete pomoći da se prijatnije osjeća,
*šta možete drugačije uraditi sljedeći put kad odete kod stomatologa pa da ne osjeća …. pa imenujete emociju,
*i slično.

Evo jednog mogućeg scenarija: ponudite djeci da sjednu u stolicu, jedno hoće i isproba, a drugo ne. To dijete što je isprobalo stolicu (provozalo se gore-dole u stolici) je dobilo nagradu za hrabrost od zubara, a drugo naravno nije. Šta i kako sad?

Da, to drugo dijete može osjetiti i ljutnju, i stid, i tugu. Naše je da prihvatimo te emocije jer su dio procesa učenja o emocijama, o tome kako da se nosi sa njima i šta da radi kad osjeća te određene neprijatne emocije.

Foto: carefreedental.com

Evo kako možemo pomoći djetetu:
*Vidim da si sad uznemiren, reci mi jesi li možda ljut ili tužan? (Na ranijem uzrastu je bolje da se ponude emocije kako bi oni naučili da ih prepoznaju i kasnije razlikuju – emocionalno ih opismenjujemo).

*Sigurno ti je žao što i ti nisi dobio nagradu za hrabrost, kao tvoj brat. Imao si priliku, ali si odabrao da ne probaš. I to je sasvim u redu. Šta bi mogao da uradiš sljedeći put kad odeš kod zubara?

*To što nisi sjeo u stolicu ne znači da si slabić i kukavica, nego da nisi bio spreman da isprobaš tu stolicu. Znam da ćeš jednog dana uspjeti i sjesti u zubarsku stolicu.
*Ja tebe volim bez obzira što nisi seo u tu stolicu.

Foto: bearcreekpediatricdentistry.com

Kako vam se ovo čini? Imate li ideju šta bi još moglo da pomogne vašem djetetu da se bolje osjeća (a da nije čokolada koju ćete mu kupiti)?

Igra „Čisti zubi“
Ova igra je veoma jednostavna, a cilj je učenje o pravilnom pranju zuba i oralnoj higijeni. Potrebno vam je:
*Radni list – čisti zubi, tj. odštampan, na bijelom papiru i plastificiran crtež usta sa zubima
*Flomaster

*Četkica za zube
*Vlažne maramice
*Mašta

Foto: pediatricdentistryofcolleyville.com

Kako se igra:
*Djetetu dajte flomaster da „isprlja zube“ tako što će ih obojiti.
*Zatim je zadatak četkicom da „opere“ zube od prljavštine.
*I tako dok vam ne dosadi ?.

Napomena: Najjednostavnije „pranje zuba“ je da se četkica umota u vlažnu maramicu. Pokušala sam i da četkicu pokvasim vodom, i potopim u vodu sa deterdžentom za suđe, i u razblaženi alkohol, ali najbolji rezultat je upravo vlažna maramica.

Kao što ćete videti, djeci će biti veoma zabavno da „peru zube“ i samo sa vlažnim maramicama, te vas unaprijed pripremam da kupite veće pakovanje.

Foto: bradfordfamilydentist.ca

Dobiti od ove igre: uče o pravilnom pranju zuba; uče o higijeni usta; uče o zanimanju – stomatolog, vježbaju strpljenje; vježbaju koordinaciju oko-ruka. Ako organizujete takmičenje u „pranju zuba“ mogu da vježbaju i brzinu pokreta ruku;

2u1 igra
Rekoh vam da je ovo 2u1 igra. Okreniti „Radni list – čisti zubi“ i dobićete BIJELU TABLU ?. I zabavi nikad kraja!

Izvor: Mamino vreme

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -