NaslovnaIntervjuPrvi pregled već sa 12 mjeseci

Prvi pregled već sa 12 mjeseci

- Advertisement -

Bez obzira na sva medicinska i tehnološka dostignuća, odlazak kod zubara je i dalje mnogima na listi poslova „imam kad“ ili „poslije ću“. Ipak, svijest ljudi se značajno promijenila po tom pitanju i to na bolje, kaže Milinko Mrdović, stomatolog.

Mrdović ističe da ga to raduje, jer je jako važno stalno imati na umu da je oralno zdravlje značajan pokazatelj opšteg zdravlja.

Foto: laravillagedental.com.au

„U prihvatanju takvog stava, važnu ulogu igra roditelj, koji bi trebalo da dovede dijete na prvi pregled kod zubara kada ono napuni 12 mjeseci. Sa djecom imam poseban odnos, a među svojium kartonima imam veliki broj onih koji od najranijeg uzrasta, a preko roditelja, na pravi način brinu o svom zdravlju – navodi Mrdović.

Svjetska zdravstvena organizacija definiše oralno zdravlje kao „stanje bez hroničnog bola usta i lica, bez malignih bolesti usne dupšlje i grla, oralnih infekcija i rana, bez oboljenja desni, karijesa, gubitka zuba, kao i drugih oboljenja i stanja koja ograničavaju kapacitete osobe da žvaće, smije se, govori“, navodi Mrdović.

„Odlazaka kod zubara ne treba zanemarivati. Kada dijete napuni prvu godinu, vrijeme je za prvi stomatološki pregled. Tada dijete ima zdrave mliječne zube i taj pregled bukvalno dođe kao upoznavanje pacijenta sa stomatologom i gdje roditelji dobiju upute kako da brinu o zdravlju svog djeteta. Ti uputi odnosno preventivne mjere su u stomatologiji najracionalniji i najekonomičniji vid zaštite i treba da se više primjenjuje u praksi“.

Mrdović navodi da u Crnoj Gori ne postoji zakonska regulativa koja definiše obaveze sistematske preglede djece kod stomatologa, već se zasniva na volji pojedinca – roditelja.

„Često se dešava da ta prva posjeta bude ne pregled i preventive radi, već kad dijete zaboli zub i tu, rekao bih, lošu praksu bi trebalo mijenjati. Mnogi ne znaju, ali stomatološki sistem u našoj zemlji je dobro organizovan, ali nedovoljno iskorišćen, jer u svakom gradu postoje ordinacije koje imaju ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje. To bi trebalo imati na umu, jer to znači mogućnost da registrujete dijete u neku od tih ordinacija, čime stičete pravo na besplatne stomatološke usluge kod djece i to do 18. godine. Spisak tih ordinacija je dostupan online i to svaki roditelj treba da zna“, poručuje Mrdović.

Stomatolog Mrdović otkriva da je u očuvanju oralnog zdravlja – zuba i usne duplje jako važno pravilno pranje zuba i naglašava da i tu roditelji igraju značajnu uzlogu, jer dijete sigurno ne zna kako da pravilno opere zube.

„To se, takođe, slobodno mogu reći, uči u ordinaciji na tom prvom pregledu. Važno je da roditelj zna koju i kakvu četkicu da kupiu skladu sa uzrastom djeteta i na koji način se peru zubi kod djece da bi to znanje mogao da prenijeti i na dijete. Uvijek savjetujem da se četkice mijenjaju često, na otprilike dva do tri mjeseca i da uče djecu da je pranje zuba ujutru i uveče obavezno, pa i nakon slatkiša i međuobroka. Kada djetetu stalno ponavljate jedno te isto, on će vremenom to da prihvati i sam to da radi. Roditelji brinu o ukupnom, a posebno oralno zdravlju i do djetetove desete godine. U najranijem uzrastu se stiču sve navike pravilnog održavanje oralne higijene u svakom smislu i to ne treba nikako zanemarivati“, kazao je Mrdović.

Stomatolog je i psiholog

Svaki stomatolog je pomalo i psiholog, jer mora da zna kako kojem pacijentu da pristupi, pa i starijem, a kamo li djeci koja se prvo uplaše od mirisa ordinacije, pa ond ai od hladnih instrumenata i zvukova koje instrumenti proizvode, navodi doktor Mrdović. On ističe da je jako važno da dijete stekne povjerenje u svog stomatologa.

„Kada roditelj dovede dijete kod stomatologa radi preventive i djetetu se svidi stomatolog, iz iskustva znam da kasnije i kad iz zaboli zub, sami traže roditelju da ih dovedu. To je za roditelje veliko olakšanje. Svjesni smo i da ima puno odraslih koji nose neka loša iskustva od stomatologa, pa na neki način žele da djecu zaštite od toga i ne povuku prave poteze, a to nije dobro. Dijete samo treba dovesti na vrijeme kod stomatologa, preventive radi, naučiti ga kad i kako pravilno održava higijenu, stalno insistirati na tome i mislim da tako svi zajedno možemo doprinijeti kvalitetnijem životu. Nepravilna higijena zuba, može prouzrokovati razne bolesti i zašto dovesti do toga kad ima toliko načina da imamo zdrave zube i usnu duplju i i samim tim zdrav organizam“, zaključuje Mrdović.

Izvor: Dan

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -