NaslovnaObavještenjaProteza ili most?

Proteza ili most?

- Advertisement -

Proteza je vrsta rada koju pojedini pacijenti teško prihvataju – kad god se predloži proteza pacijentu, uvijek pitaju: A ne može nešto što se ne vadi iz usta? Ljudi veoma često ne prave razliku između proteze i mosta.

Most – kako mu ime kaže – PREMOSTI prostor između dva zuba.
Dakle – potreban je krajnji zub nosač.

U situaciji kao što je ova na slici, radi se proteza.

proteza

Pacijent u ovakvoj situaciji uglavnom insistira na tome da se s njegove desne strane napravi most, a sa lijeve – “nema veze”. Ovo je nemoguća priča; naravno, tehnički gledano, most može da se napravi, ali time se krši jedan od osnovnih postulata stomatološke protetike:

Pacijent mora da ima 2×14 zuba.
MORA.

- Advertisement -

Nema parcijalnih rješenja, nema kompromisa, nema ugađanja pacijentu, nema uzimanja para po svaku cijenu. U situaciji kao na slici, kad bi se napravio most samo s jedne strane, pacijent bi imao sljedeće probleme:

1. Zubi migriraju (“sele se”, mijenjaju mjesto).
Zubi koji nemaju susjedne zube se pomjeraju u stranu; kutnjaci se obično naginju ka srednjoj liniji lica. Zubi koji nemaju naspramne u suprotnoj vilici obično “isplivavaju”, “putuju naviše” (odnosno naniže, ako su gornji zubi). To može dotle da ide da sam viđala čak da gornji kutnjak ostavlja otisak na bezubim desnima donje vilice…

2. Zubi koji su preopterećeni stradaju.
Ako pacijent ima bočne zube samo s jedne strane – biće preopterećen i taj most, i prednji zubi. Prednji zubi nisu načinjeni za neko veliko žvakanje – oni dobro podnose samo aksijalno opterećenje, dakle – dugoročno gledano, smanjuje se trajnost protetskog rada.

3. Ne postoji odgovarajuća funkcionalnost.
Pacijent i dalje ne žvaće hranu kako i koliko bi trebalo.

4. Estetika je kompromitovana.

Ovdje se ne govori o alternativama (ugradnji implanta kao krajnjeg nosača mosta), jer to nije uvjek i kod svakog moguće – ali, proteza jeste. I još nešto: ako se u okolnostima kao na slici napravi most samo s jedne strane – to ne samo da nije stomatološki opravdano rješenje, nego i (srazmjerno) više košta nego naprimjer jedna skeletirana proteza, koja pacijenta može da služi daleko duže nego most.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -