NaslovnaPitanja čitalacaProtetsko zbrinjavanje malih preklopa može biti kompozitnom fasetom, vinirom uz minimalno brušenje...

Protetsko zbrinjavanje malih preklopa može biti kompozitnom fasetom, vinirom uz minimalno brušenje prednje i bočnih strana zuba

- Advertisement -

Dobar savjet zlata vrijedi! To je dobro poznata izreka. Time se vode i naši čitaoci, koji nam svakodnevnu šalju pitanja vezana za oralno zdravlje ili dileme koje imaju sa zubima, njihovim izgledom.

Stomatologija.me je tu da uz pomoć svojih saradnika daju stručno mišljenje kako i na koji način mogu da riješe problem. Tako je jednog čitaoca mučilo to što mu je prednja jedinica preklopljenja, a htio bi da riješi taj problem. Savjet po tom pitanju dao je doktor Bojan Jelić iz ordinacije “Dr Jelić” iz Bijeljine.

- Advertisement -

Pitanje čitaoca je bilo: “Prednja jedinica mi je preklopljena, na koji način mogu to da ispravim, da li protezom ili nekom drugom metodom, a pritom dio tog zuba mi je plombiran”.

Doktor Jelić je objasnio da pri prvom susret treba uraditi klinički pregled, analizu digitalnog OPG snimka kao i napraviti mnogobrojne kliničke fotografije trenutnog stanja. To doprinosi pravoj dijagnozi i planiranju terapije.

- Advertisement -
Foto: dentalnews.com

“U Vašem slučaju postoje dva puta, prvi je i najbolji, ortodontsko korigovanje položaja zuba čime ostavljate svoje zube nebrušene, netaknute. Drugi, ukoliko je preklapanje malo, je protetsko rješavanje problema. Pri prvom u određivanju terapije mora da učestvuje i specijalista ortopedije vilica, ortodoncije. Nakon ortodontskog pregleda, uzimaju se otisci na osnovu kojih se vrši detaljna ortodontska dijagnostika, kao i bočni kefalomentrijski rendgenski snimak za kefalometrijske analize i planiranje terapije. Pošto je prednja jedinica preklopljena (možda to nije jedini problem), neophodno je vratiti zub u pravilan položaj. On se može vratiti na više načina, a to su: fiksnim ortodontskim aparatom sa metalnim ili keramičkim bravicama (terapija traje najmanje godinu dana) i ortodontskim folijama (terapija traje u zavisnosti koliko folija softver izračuna, one se nose pojedinačno po jedan mjesec). Dalje se taj jedan liječeni zub može estetski riješiti novim kompozitnim ispunom. Protetsko zbrinjavanje malih preklopa može biti: kompozitnom fasetom, vinirom (keramička faseta) uz minimalno brušenje prednje i bočnih strana zuba i najradikalnije, brušenjem cijelog zuba, krunicom (bezmetalna ili metalokeramička)”, objasnio je dr Jelić.

Ne oklijevajte da nam se obratite putem našeg Instagram profila ili telefonskog broja +382 68 851 465, jer smo uvijek spremni da vam pomognemo.

Stomatologija.me je ovdje da vam olakša sve vaše brige, uz pomoć stručnih stomatoloških ordinacija sa našeg portala.

Vaše oralno zdravlje je naš prioritet.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -