NaslovnaIntervjuProsječno vrijeme trajanja mostova i krunica jeste od pet do 10 godina

Prosječno vrijeme trajanja mostova i krunica jeste od pet do 10 godina

Vijek trajanja mostova i krunica veoma je teško odrediti jer to zavisi do samog kvaliteta izrade mosta, materija korišćenih za izradu, ali i od životnih navika pacijenata i održavanja oralne higijene.

Kako bi vijek trajanja bio što duži, bitno je svakodnevno brinuti o oralnoj higijeni. Ponekad pacijenti misle da su nakon izrade krunica ili mosta njihovi zubi trajno zaštićeni i da se više nikada neće pokvariti, što je pogrešno.

Foto: house.denta
- Advertisement -

“Jedno od najčešćih pitanja koje dobijam jeste vrijeme trajanja krunica i mostova. Odgovor zavisi od više faktora, samim tim ne traje kod svih isto. Pri tome mislim na oralnu higijenu koja mora biti besprijekorna. Pored obične četkice i paste, potreno je da se koristi i konac za zube i interdentalna četkica. Druga stvar koja je izuzetno bitna jeste da se redovno kontrolišu ti radovi, minimalno dva puta godišnje da bi stomatolog mogao na vrijeme da prepozna, ukoliko postoji neki od faktora rizika. I na kraju, jako je bitno da li imate loše navike, u smislu škripanja zubima u toku noći ili grickanje nekih stranih predmeta“, objasnio je dr Milorad Pena.

Vijek trajanja radovao je od pet do 10 godina.
“Ukoliko sve radite kako treba, neko prosječno vrijeme trajanja tih radova jesu od pet do 10 godina. Međutim, ukoliko se pridržavate svih navedenih uputstava i uputstava od vašeg stomatologa, vrijeme može da traje i mnogo duže“, zaključio je dr Pena.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -