fbpx
NaslovnaZanimljivostiPronađen novi biomaterijal za 3D štampu kosti i tkiva

Pronađen novi biomaterijal za 3D štampu kosti i tkiva

- Advertisement -

BRIZBEJN – Australijski istraživači rade na razvoju nove 3-D Bioprinting tehnologije za proizvodnju vještačkih kostiju i tkiva koja se kasnije mogu ugraditi u vilicu, prenosi Dental Tribune.

Ako se pokaže kao uspješan, novi postupak će biti manje bolan za pacijente, a smanjiće se i rizik od odbacivanja u odnosu na tradicionalnu metodu kada su kosti i tkiva koja se transplantuju uzeti iz dijelova tijela pacijenta.

Razvoj ove revolucionarne tehnologije, koji se trenutno odvija u sklopu studija na Griffith University, obećava da će omogućiti rast nedostajućih kostiju i tkiva iz vlastitih ćelija pacijenta.

– Nakon skeniranja vilice, specijalizovani 3D štampač se koristi za proizvodnju potpornih konstrukcija, kao što su kosti, vilica i zubni cement, u jednom procesu – objasnio je prof. Sašo Ivanovski iz zdravstvenog univerziteta Menzies u Queenslandu.

Nova tehnologija će biti značajno poboljšanje u odnosu na tradicionalne metode, koji podrazumevaju uklanjanje kostiju i tkiva iz drugih dijelova tijela, kao što su kuk i povremeno lobanja.

– Korištenjem ovog sofisticiranog pristupa inženjeringu tkiva, možemo pokrenuti mnogo manje invazivne metode zamjene kosti. Koristeći strukture izrasle iz ćelija pacijenta, smanjuje se rizik od odbacivanja i omogućava se da nova struktura raste u svoje okolno tkivo. Na kraju cijelog procesa, ne pacijent nije u stanju da identifikuju što je stara, a što nova kost – rekao je on.

Još jedna prednost postupka je da pacijenti sa udaljenih lokacija ne bi morali da prelaze velike udaljenosti kako bi posjetili velike klinike za invazivni postupak. Umjesto toga, oni mogu imati napraviti snimak oštećene regije u svojoj lokalnoj zajednici, koji bi se onda mogao poslati u 3-D bioprinter za proizvodnju.

Nova tehnologija je trenutno u predkliničkim ispitivanjima, a Ivanovski i njegov tim se nadaju da će biti u mogućnosti da ovu tehnologiju primjene u narednih jedne do dvije godine.

Foto: Griffith University

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -