Naslovna Savjeti Promjene u boji zuba

Promjene u boji zuba

Promjene boje zuba, mogu biti prolazne ili trajne zavisno o tome šta je uzrokovao. Može da zahvati jedan ili više zuba. Prolazna promjena boje koja zahvata sve zube najčešće je posljedica loše oralne higijene, pušenja, konzumacije hrane koja sadrži pigment (kafa, čaj, slatkiši, crno vino…) ili nekih lijekova. Promjena boje jednog zuba uglavnom nastaje zbog karijesa ili traume zuba.

Trajna promjena boje zuba nastaje tokom razvoja zuba za vrijeme mineralizacije cakline i dentina i to na način da se različite tvari kao što su fluor, krvni i drugi pigmenti ugrađuju u kristale tvrdih zubnih struktura. Trajna promjena boje zuba može biti stečena, kao u slučaju dentalne fluoroze, fetalne eritroze, tetraciklinske obojenosti zuba i embriopatije rubeoloze i nasljedna kao u slučaju kongenitalne porfirije i pigmentne inkontinencije.

Dentalna fluoroza nastaje kod osoba koje žive u područjima sa visokom nivoom fluora u hrani i vodi za piće. Tokom procesa mineralizacije zuba u strukturu cakline umjesto kalcijuma, ugrađuje se fluor što rezultira slabijom mineralizacijom površine zuba. Na zubima nastaju smeđe ili bijele mrlje čija je površina ispočetka glatka i sjajna, a kasnije nastaju plića ili dublja oštećenja u koja se odlažu drugi minerali iz hrane što dodatno mijenja boju zuba.

Fetalna eritroza nastaje kao posljedica razgradnje crvenih krvnih zrnaca uslijed nepodudarnosti RH-faktora krvi majke i novorođenčeta i nakupljanja krvnog pigmenta bilirubina i biliverdina u tvrda zubna tkiva pa zubi poprimaju žućkastu boju.
Tetraciklinski zubi. Upotreba tetraciklinskih antibiotika u prvih 28 nedelja trudnoće rezultira trajnim odlaganjem tetraciklina u strukturu cakline što rerultira žučkasto-zlatnom bojom izniklih zuba. Kod nekih osoba tokom terapije tetraciklinima može se pojaviti i žuto-smeđa obojenost jezika.
Embriopatija rubeoloza poremećaj je koji nastaje kao posljedica infekcije virusom rubeole tokom trudnoće koja može izazvati različita oštećenja ploda. Poremećaji na zubima ogledajui se zakašnjelim nicanjem zuba, strukturalnim poremećajima i smanjenim brojem zuba.

Kongenitalna porfirija je nasljedna anomalija u kojoj krvni pigment hematoporfirin dospijeva u zube, pa oni postaju crvenkastosmeđe boje koja u ultraljubičastom svjetlu fluorescira crvenom bojom.
Pigmentna inkontinencija je nasljedna i multisustavna bolest koja se pojavljuje pri rođenju ili u prvim danima života. Pokazuje se kao prljavo smeđa boja kože, a prati je zakašnjelo nicanje i smanjenje broja zuba i poremećajima u veličini i obliku zuba. Bolest se pojavljuje gotovo isključivo kod djevojčica, a prenatalno je smrtonosna za mušku djecu.

- Advertisment -

POPULARNO

Zalivanje (pečaćenje) fisura – praktični vodič za roditelje

Karijes ranog djetinjstva danas se smatra velikim izazovom u javnom zdravlju zemalja u razvoju. Relativno malo pažnje se...

Za drugi upisni rok ostalo 17 slobodnih mjesta na stomatologiji na Medicinskom fakultetu u Podgorici

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Miodrag Radunović kazao je da je, kao i uvijek interesovanje za upis na Medicinski...

Predstavljamo: W&H FIZIODISPENZER IMPLANTMED SI-1023

Fiziodispenzer SI-1023 impresionira svojim interfejsom koji je prilagođen da korisnik veoma jednostavno upravlja komandama preko ekrana osjetljivim na dodir.

Pokrenuta akcija za pomoć doktorki Sanji Rakanović

Doktorka Sanja Rakanović, stomatolog iz Bara, vodi najvažniju bitku u životu. Bori se sa opakom bolešću, a da...
- Advertisment -