NaslovnaSavjetiPromjene boja koje nastaju na zubima

Promjene boja koje nastaju na zubima

- Advertisement -

Obojene namirnice i pića sadrže različite organske spojeve koji zbog svoje karakteristične građe poprimaju intenzivnu boju. Iako većina smatra da su zubi bijele boje, oni mogu biti i žute, sive, plave, zelene, smeđe, crne, crvene, pa čak i ružičaste boje. Najšire gledajući, svaka promjena boje zuba različita od uobičajene bijele boje može se nazvati obojenjem ili diskoloracijom zuba. Nakon nicanja zuba, promjena boje nastaje nakupljanjem obojenih tvari na površini zuba, ali i unutar zubne strukture. Molekule obojenih tvari mogu difundirati kroz caklinu i dentin i tamo se nakuplja i uzrokuje promjenu boje. Prolazna promjena boje koja zahvata sve zube najčešće je posljedica loše oralne higijene, pušenja, konzumiranja hrane koja sadrži pigment (kafa, čaj, slatkiši, crno vino…) ili nekih lijekova.

Promjena boje jednog zuba uglavnom nastaje zbog karijesa ili traume zuba. Najčešći uzroci promjene boje koja nastaje nakon nicanja zuba su: konzumiranje obojenih napitaka ili namirnica. Obojene namirnice i pića sadrže različite organske spojeve koji zbog svoje karakteristične građe poprimaju intenzivnu boju. Primjeri takvih namirnica su cvekla i borovnice, a od pića kafa, čaj, gazirana pića i crno vino. Učestalim konzumiranjem takvih namirnica zubi su izloženi obojenim spojevima koji se dijelom nakupljaju na njihovoj površini, a dijelom prodiru i u zubnu strukturu, gdje se trajno zadržavaju. Povremeno konzumiranje ovih namirnica nema značajan uticaj na boju zuba. Međutim, vrlo učestalo konzumiranje može tokom godina dovesti do tamnjenja zuba.

Zubni kamenac nastaje ugradnjom mineralnih sastojaka u zubni plak. Kamenac koji se formirao na zubnim površinama ne može se ukloniti četkanjem, već samo profesionalnim čišćenjem. Struktura zubnog kamenca je vrlo porozna i podložna je nakupljanju obojenih tvari iz hrane i pića. Zubni kamenac izvorno je svijetložućkaste boje, a boja mu se mijenja zavisno o vrsti i količini obojenih spojeva sa kojima dolazi u dodir. Starenjem se u strukturi kamenca gomilaju obojeni spojevi pa on postaje sve intenzivnije obojen. Uklanjanje zubnog kamenca jednostavno je i bezbolno, a može značajno uticati na boju zuba i poboljšati estetski utisak. Zubni karijes u početnoj fazi uzrokuje kredasta zamućenja cakline bijele boje, a u kasnijoj fazi zub poprima sve tamnije smeđe-crne nijanse.

Ovo je naročito izraženo kod starijih osoba koje imaju hronični karijes, pri čemu cijeli zub može poprimiti izrazito smeđu ili crnu boju. U takvim slučajevima uklanjanjem oboljelog zubnog tkiva i izradom ispuna ne može u potpunosti vratiti prvobitna boja zuba, s obzirom na to da je promjena boje prisutna i u preostalom zdravom zubnom tkivu koje se prilikom terapije ne uklanja. Ukoliko je potrebno postići svjetliju boju, na takvom zubu se može izraditi fiksni protetski rad – estetska ljuska ili krunica. Ako je bolest zubne pulpe prisutna duže vremena, raspadni produkti iz odumrle pulpe prodiru kroz porozni dentin i uzrokuju novu boju. Zato zubi sasodumrlom pulpom koji nisu na vrijeme podvrgnuti endodontskom liječenju postepeno poprimaju sve tamniju smeđu boju. Promjenu boje zuba može uzrokovati i endodontska terapija – prilikom endodontskog liječenja može nastupiti krvarenje, a krv u malim količinama zaostaje unutar endodontskog prostora i uzrokuje smeđu boju.

Ovo se relativno lako i uspješno tretira izbjeljivanjem zuba iznutra – stavljanjem sredstva za izbjeljivanje u pulpnu komoricu nakon završetka endodontskog liječenja. Duvanski dim sadrži brojne spojeve koji se talože na površini zuba što kod pušača uzrokuje karakteristično žuto-smeđu boju svih zuba. Ako su uz to prisutne tvrde naslage (kamenac), na njihovim se površinama boja nakuplja znatno brže nego na čistim zubima. Profesionalnim čišćenjem zuba može se vrlo uspješno ukloniti velik dio boje, ali ona će se nastavkom pušenja ubrzo vratiti. Promjena boje zuba samo je jedna od neželjenih posljedica pušenja koje je povezano brojnim dodatnim rizicima za opšte zdravlje. Amalgamski ispuni vremenom podliježu koroziji, a nastali produkti mogu uzrokovati promjenu boje zuba. Boja se može ukloniti zamjenom amalgamskog ispuna savremenim estetskim ispunom. Ponekad boja djelimično ostaje i nakon zamjene ispuna jer korozijski produkti amalgama zaostanu unutar preostale zdrave zubne strukture.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -