NaslovnaSavjetiProfesionalni sportisti imaju loše oralno zdravlje i pored toga što zube peru...

Profesionalni sportisti imaju loše oralno zdravlje i pored toga što zube peru dva puta dnevno

- Advertisement -

Profesionalni sportisti imaju visoku stopu oralnih bolesti uprkos tome što četkaju zube više od većine ljudi, otkrila je nova „UCL“ studija. Nalazi objavljeni u „British Dental Journalu“ ukazuju na potencijal za poboljšanje s obzirom da je većina sportista izrazila interesovanje za promjenom u održavanju oralne higijene u cilju poboljšanja oralnog zdravlja. Istraživački tim „UCL Eastman Dental Instituta“ anketirao je 352 osoba koji se profesionalno bave sportom iz 11 sportova, uključujući biciklizam, plivanje, ragbi, fudbal, veslanje, hokej, jedrenje i atletiku.

Pregledom zuba, otkrili su se znatne količine oralnih bolesti kako se navodi u radu za 2018. godinu, otkrivši da skoro polovina (49,1%) ima neliječenih zuba. Velika većina je pokazala rane znakove upale desni, a skoro trećina (32%) je prijavila da je njihovo oralno zdravlje negativno uticalo na njihov trening i performanse. Ovo novo istraživanje pokazalo je da je 94% prijavilo da čisti zube najmanje dva puta dnevno, što je znatno veća cifre nego za opštu populaciju (75%). Istraživači su otkrili da sportisti redovno koriste sportska pića (87%), energetske šipke (59%) i energetske gelove (70%), za koje se zna da oštećuju zube.
-Otkrili smo da većina sportista u našem istraživanju već ima dobre navike vezane za oralno zdravlje, da četkaju zube dva puta dnevno, redovno posjećuje stomatologa, ne puše i imaju zdravu ishranu. Međutim, tokom treninga i takmičenja često koriste sportska pića, energetske gelove, šećer u tim proizvodima povećava rizik od karijesa, a kiselost povećava rizik od erozije. To bi moglo doprinijeti visokom nivou zuba propadanje i kisela erozija koju smo videli tokom pregleda zuba – rekla je vođa istraživačkog tima, doktorka Džuli Galager (Centar za oralno zdravlje i performanse ustanove Dental Institute of UCL Eastman).

Studija se temelji na istraživanjima koje je Centar sproveo od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, a vodio ih je profesor Jan Nidlman. Prethodni nalazi sugerišu da se elitni sportisti, takođe, mogu suočiti sa povećanim rizikom od oralnih bolesti zbog suvih usta tokom intenzivnog treninga. Ohrabrujuće, anketirani sportisti rekli su da će razmotriti usvajanje još boljih oralnih higijenskih navika da bi se uhvatili u koštac sa tim problemom, a studija po tom pitanju je već pokrenuta.
-Sportisti su bili voljni da razmotre promjene, kao što su dodatna upotreba fluora zbog ispiranja usta, češće posjete stomatologu i smanjenje unosa sportskih pića, kako bi se poboljšalo oralno zdravlje. Potom smo pitali neke od njih i članove tima koji će nam pomoći da napravimo studiju oralne zdravstvene intervencije na osnovu savremene teorije promjene ponašanja i uskoro ćemo objaviti rezultate – zaključila je doktorka Galager.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -