NaslovnaObavještenjaProfesionalni rizik stomatologa ispitan u novoj studiji

Profesionalni rizik stomatologa ispitan u novoj studiji

- Advertisement -

Široka dostupnost vakcina u razvijenim zemljama značajno je promijenila rizik da se stomatolozi zaraze SARS-CoV-2 na radnom mjestu. Pre toga, međutim, vjerovalo se da su zubari i drugi radnici u drugim zanimanjima koja obično uključuju bliski kontakt bili izloženi relativno visokom riziku od razvoja COVID-19.

Nova studija iz Norveške pokušala je da dodatno ispita ovu ideju upoređujući kako se ovaj rizik razlikovao među zanimanjima između dva talasa COVID-19 u 2020. godini. Studiju su sproveli istraživači sa Norveškog instituta za javno zdravlje, koji su koristeći podatke iz registra pripravnosti za hitne slučajeve za COVID-19 formirali opservacionu studiju koja pokriva cjelokupnu norvešku populaciju u periodu od 26. februara do 18. decembra 2020.

Foto: freepik.com

Odabrane grupe zanimanja – zdravstvo (uključujući stomatologe), edukacija, maloprodaja, turizam i putovanja, ugostiteljstvo i rekreacija i ljepota – odabrani su na osnovu njihove velike vjerovatnoće direktnog, bliskog kontakta sa drugim ljudima. Istraživači su procijenili, a zatim uporedili ukupan broj potvrđenih slučajeva COVID-19 na 1.000 zaposlenih pojedinaca za svaki od dva talasa COVID-19 u zemlji – prvi od 26. februara do 17. jula, a drugi od 18. jula do 18. decembra 2020.godine. Ukupno je proučavano nešto više od 3,5 miliona radno sposobnih. Do 18. decembra norveških stanovnika, od kojih je 30.003 (0,8%) imalo COVID-19, a stanje 1.550 ovih pacijenata (5,2%) je zahtijevalo hospitalizaciju.

“Za bilo kakvo poređenje naših nalaza sa onima u drugim zemalja, treba napomenuti da je prenos COVID-19 u Norveškoj relativno nizak u poređenju sa drugim zemljama“, napisali su autori.
Prema nalazima studije, tokom prvog talasa pandemije, stomatolozi, ljekari, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici imali su otprilike 2 do 3,5 puta veće šanse da razviju COVID-19 nego svi ostali Norvežani radnog uzrasta. Međutim, tokom drugog talasa, dok je umjereno veća vjerovatnoća da su ljekari biti pozitivni na SARS-CoV-2, utvrđeno je da nije veća vjerovatnoća da će se virusom zarazitzi stomatolozi od prosječnog zaposlenog pojedinca.

Foto: bbc.com

Autori su primijetili višestruka potencijalna objašnjenja za ovo smanjenje rizika za zdravstvene radnike u drugom talasu COVID-19. Jedno od takvih objašnjenja je bilo da su razlike u kriterijumima testiranja u Norveškoj dovele do uključivanja blažih potvrđenih slučajeva COVID-19 tokom drugog talasa umjesto samo onih sa teškim oblikom bolesti.
“Međutim, takođe je moguće da je zdravstveno osoblje primijenilo bolje mjere za kontrolu infekcija, što je dovelo do manjeg broja zdravstvenih radnika (npr. medicinskih sestara, zubara i drugih) koji se zaraze kako je pandemija napredovala“, primijetili su autori.

Stomatolozi su vjerovatno pod većim rizikom
U sličnoj studiji koja se fokusirala na stomatološke stručnjake u Velikoj Britaniji, istraživači sa Univerziteta u Birmingemu su otkrili da je bliski kontakt sa pacijentima doveo stomatologe u veći rizik od razvoja COVID-19 tokom prvog talasa pandemije. Pored toga, otkrili su da veliki broj stomatologa ima antitijela na SARS-CoV-2 u krvi. Nalazi norveške studije sugerišu da je veća vjerovatnoća da će stomatolozii nego drugi radnici razviti akutni COVID-19.

Foto: studying-in-australia.org
Foto: studying-in-australia.org

U svojoj diskusiji, autori su napisali da, iako je bilo „malo slučajeva i značajna nesigurnost u analizama hospitalizacije u vezi sa COVID-19, naši rezultati mogu ukazivati na to da su stomatolozi pod povećanim rizikom od teškog COVID-19, podižući važne nove hipoteze u vezi sa važnosću virusnog opterećenja ili infektivnih doza za izazivanje teške bolesti”.
Studija pod nazivom “Occupational risk of COVID-19 in the first versus second epidemic wave in Norway, 2020”, objavljena je 7. oktobra 2021. u onlajn izdanju časopisa Eurosurveillance.

Izvor: DTI/Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -