fbpx
NaslovnaSavjetiProblemi sa zubima u trudnoći: Kako ih spriječiti i liječiti i kako...

Problemi sa zubima u trudnoći: Kako ih spriječiti i liječiti i kako utiču na bebu

- Advertisement -

Tokom trudnoće, ali i u periodu kada se trudnoća planira, potrebno je obratiti posebnu pažnju na higijenu desni i zuba. Prije same trudnoće, preporučuje se odlazak kod stomatologa, kako bi se na vrijeme otklonili svi kvarovi i spriječili potencijalni problemi.

Zašto dolazi do problema sa desnima i zubima u trudnoći

Često se dešava da upravo u trudnoći ubrzano propada zubno tkivo, dolazi do bolova, vađenja zuba koji su problematični, ali i  do ispadanja onih zdravih, kao posledice propadanja desni. Zapravo, sama struktura zuba se ne mijenja u trudnoći, ona ostaje ista, ali do problema dolazi zbog nedovoljne oralne higijene, kao i uticaja hormona. Hormonski disbalans čini da zubi postaju osjetljiviji na bakterije, i tako se povećava mogućnost nastanka zubnih infekcija. Takođe, često se dešava da u trudnoći zadaju brigu oni zubi kod kojih su i prije trudnoće nastali problemi.

Koji su najčešći problemi sa zubima u trudnoći

Dešava se da trudnice osjećaju gađenje ili mučninu prilikom pranja zuba. Ipak, preskakanje pranja zuba ili nedovoljna higijena (npr. pranje bez paste kako bi se mučnina smanjila, ili sredstvo za ispiranje kao zamjena – što se ponekad predlaže trudnicama) nikako nije preporučljivo, jer je u trudnoći potrebno pojačati, a ne smanjiti higijenu zuba.

Zbog potrebe trudnica za stalnim grickanjem nečega, često i slatkiša, dolazi do stvaranja karijesa. Na pojavu karijesa najviše uztiče šećer i s toga je nakon svakog unosa šećera važno oprati zube, ili, ako u tom trenutku to nije moguće – barem isprati usta vodom.

Kod mnogih žena se u drugom stanju javlja problem sa desnima, koje zbog hormona postaju osjetljivije. Nivo hormona koji se mijenja može dovesti do toga da desni otiču, krvare prilikom pranja zuba, a javljaju se i bolesti kao što su gingivitis i paradontopatija.

Gingivitis ili upala desni se javlja kod zaista velikog broja trudnica i može biti vrlo neprijatan. Djelovi hrane koji se nakon obroka zadržavaju između desni i zuba privlače bakterije koje potom izazivaju upalu, a koja se manifestuje kroz pojavu crvenila, oticanja i krvarenja desni. Do upale desni često dolazi u drugom tromjesečju.

Paradontopatija nastaje kada se gingivitis, odnosno upala desni, ne liječi na vrijeme. Ovo je veoma ozbiljna bolest koja uništava tkivo koje drži zube i kosti, a koja može dovesti do ispadanja zuba i različitih infekcija, ali i do negativnih posledica po bebu.

Da li  problemi sa zubima u trudnoći mogu loše uticati na bebu

U slučaju paradontopatije može doći i do prijevremenog porođaja ili male težine bebe na rođenju.  Takođe, različite infekcije desni i zuba se mogu proširiti i na ostatak organizma, pa tako izazvati različite komplikacije u trudnoći. Jedna od tih komplikacije je i spontani pobačaj – zato je važno na vrijeme voditi računa.

Kako spriječiti probleme sa zubima u trudnoći

Svakako je najbolji način izbjeći probleme redovnim vođenjem računa o zubima i njihovom zdravlju i higijeni prije trudnoće. U toku trudnoće pridržavajte se savjeta zubara koji Vam mogu sačuvti zube. Održavajte higijenu redovno i temeljno, unosite fluor (oko jedan miligram dnevno u toku trudnoće, a i tokom dojenja), redovno kontrolišite zube, mijenjate češće četkicu za zube jer ona može biti izvor bakterija, čistite paradontalne džepove posebnim četkicama namijenjenim za to, unosite dosta vitamina D i kalcijuma, vodite računa o ishrani (a posebno izbjegavajte slatkiše), koristite mekšu četkicu kako ne biste iritirali desni i, naravno, obavezno se javite zubaru ukoliko primijetite bilo kakv problem sa zubima ili desnima. U prvih 12 nedelja trudnoće nije preporučljivo izlagati se zračenju rendgenom (iako snimanje kod stomatologa ima minimalnu dozu zračenja). Ukoliko je ipak neophodno rendgensko snimanje, neka to bude na ispravnom aparatu, sa svim mjerama zaštite Vas i bebe. Tako možete spriječiti mnogo neželjene posledice.

Izvor: drugostanje.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -