fbpx
NaslovnaSavjetiProblemi sa usnom šupljinom kod osoba s dijabetesom

Problemi sa usnom šupljinom kod osoba s dijabetesom

- Advertisement -

Koliko puta godišnje odlazite stomatologu na preglede? Znate li da osobe sa šećernom bolešću imaju veće probleme sa usnom šupljinom? Jeste li se ikada susreli s ranicama u ustima koje teško zarastaju? Znate li kako izgleda upala sluznice u usnoj šupljini? Imate li problema s krvarenjem desni uz pojavu klimavosti zubi? Znate li što je gljivična infekcija? Imate li loš okus u ustima i zadah koji ne nestaje nakon oralne higijene? Oralni problemi kod oboljelih od dijabetesa česta su pojava i ugrožavaju kvalitetu života. Kada se jednom pojave onda nema nazad i posljedice mogu postati sve veće. Na šta paziti? Kada se jednom pojave komplikacije dijabetesa onda nema nazad! Koji su mogući problemi i velike opasnosti dijabetesa sa kojima se možete susresti?

Zašto
U šećernoj bolesti smanjena je odbrambena funkcija leukocita pa dolazi do jačih upala u usnoj šupljini, što je rezultat gubitak kostiju oko zuba, pojave klimavosti i konačnog ispadanja. Zbog povišenih vrijednosti glikemija i čestih hiperglikemija dolazi do problema u usnoj šupljini. Osnovi uzrok propadanja zuba je u tome što se bakterije prilijepe na površinu zuba, ali i ispod zubnog mesa. Jedan od razloga su i naslijeđeni faktori (imate li u porodici osobu sa problemima zuba?) Na razvoj ove bolesti utiče i pušenje, droga, prehrana, položaj i oblik zuba, dugotrajni karijesi, kamenac na zubima i slično.
Propadanje
Gingivitis je upala zubnog mesa koje je crveno, otečeno i krvari prilikom pranja zuba. Na samoj površini zuba pojavljuje se plak koji sa gingivitisom može ostaviti teže posljedice u usnoj šupljini. Liječenje se odnosi na redovno četkanje zuba uz korištenje zubnog konca i redovno uklanjanje kamenca.
Parodontitis je kompliacija koju možete prepoznati po crvenoj i natečenoj sluznici koja krvari, a zubno meso se povlači pa su zubi sve ogoljeniji. Ovom komplikacijom dolazi do dugotrajne infekcije, trajnog zadaha iz usta, klimavosti zuba i težeg žvakanja. Još teži oblik odnosi se na gnojni iscjedak iz zubnog mesa i teško nošenje proteze. Liječenje je obavezno kod stomatologa sa antibioticima i antisepticima, a teži oblik uključuje i hirurški zahvat.

Gljivična infekcija nastaje zbog pojačanog rasta gljivica u sluznici koja je crvena i upaljena s bijelim naslagama. Nakon struganja bijelih naslaga pojavljuju se ranice i ona je izuzetno osjetljiva. Liječenje je obavezno kod stomatologa, uz lijekove i dezinfekciju proteze.
Suva usta su još jedna od komplikacija koja nastaje zbog nedostatka sline u ustima. Tada nastaje najviše karijesa i gljivičnih infekcija. Osjećaj suvoće u ustima prisutan je tokom cijelog dana (pogotovo noću). Sluznica jezika je suha i hrapava „cijela usna šupljina boli“ a usne su suhe i ispucale. Zbog ovoga teško je žvakanje hrane, gutanje i govor, zadah iz usta. Moguće liječenje u dogovoru sa stomatologom odnosi se na uzimanje više vode tokom dana, ispiranje usta limunadom, žvakanje kiselijeg voća, izbjegavanje alkohola i pušenja.

Pečenje jezika i sluznice u ustima uzrok je čestih hiperglikemija. Dolazi do pečenja sluznice usta, suvih usta i gorkog okusa. Osjetite li ove simptome javite se doktoru koji će vjerovatno korigirati terapiju, a na Vama je da postignete bolju regulaciju glikemija.
Kada se govori o liječenju najvažnije je redovno održavati higijenu zuba i usne šupljine i odlaziti na redovite stomatološke preglede. Oralna higijena razvija se od najmanje dobi i treba je održavati cijeli život.
Savjeti
Birajte četkice za zube koje imaju mekša vlakna kako biste što manje oštećivali zubno meso. Koristite konac za zube s posebnom pažnjom da ne izazovete krvarenja zubnog mesa. Birajte zubnu pastu u dogovoru sa stomatologom. (www.dijabetes.tv)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -