NaslovnaRiječ stomatologaProblemi sa protetskim mostom i kako ih izbjeći

Problemi sa protetskim mostom i kako ih izbjeći

- Advertisement -

Protetski mostovi mogu biti izvrsno rješenje za izgubljene zube. Međutim, trebali bi biti svjesni koji su problemi sa protetskim mostom i kako ih izbjeći. Čitajte dalje da biste saznali više o uobičajenim problemima koji se mogu razviti s mostovima i kako ih spriječiti.

Šta su protetski ili zubni mostovi?
Protetski mostovi su vještački zubi koji nadomještaju izgubljene zube uslijed povreda, karijesa ili drugih razloga. Ako vam stomatolog preporučuje zamjenu jednog ili više zuba koji nedostaju, most vam može vratiti osmijeh, sposobnost žvakanja, govora i zaštititi ostale zube od pomicanja položaja.

- Advertisement -

Uobičajeni problemi sa zubnim mostovima
Protetske mostove treba održavati baš kao i prave zube. Loša oralna higijena može uticati na dugovječnost protetskih mostova. A ako se održavaju nepravilno, to može dovesti do nakupljanja bakterija duž desni. Uobičajeni problemi sa zubnim mostom uključuju:
*Hrana zaostala ispod zubnog mosta.
*Razvoj plaka i kamenca
*Oštećenje od tvrde ili hrskave hrane
U nastavku saznajte više o najčešćim problemima i pročitajte kako ih spriječiti i riješiti.

Nakupljanje hrane ispod zubog mosta
Iako je zubnim mostovima predviđeno da se besprijekorno uklope uz vašu liniju desni, resorpcija kostiju ili loše uklopljeni most, mogu stvoriti otvoreni prostor između mosta i desne linije. To stvara prostor za hranu u kojoj se mogu akumulirati. Ako ne održavate oralnu higijenu, bakterije će početi da se razvijaju u ustima. Ne samo da ovo može uzrokovati loš zadah, već što je još važnije, može rezultirati bolestima desni koje na kraju mogu dovesti do slabljenja nosivih zuba koji podupiru most. Slabljenje zuba može dovesti do popuštanja mosta i eventualnog gubitka.

- Advertisement -

Razvoj plaka
Zubni mostovi su fiksno učvršćeni u ustima, što znači da ih ne možete ukloniti na prikladan način za čišćenje područja. Jednom kada se bakterije razviju i u kombinaciji sa pljuvačkom, u ustima se počinje stvarati plak . Ako ga ne eliminišete, plak se može stvrdnuti u kamenac, što je mnogo teže ukloniti. Zubni kamenac dovodi do gingivitisa i, na kraju, parodontalne bolesti ako se stomatološki ne liječi.
Oštećenja na zubnom mostu
Stomatolozi savjetuju pacijente sa zubnim mostovima da izbjegavaju intenzivno da žvaću hranu poput sirovog povrća, tvrdih bombona i leda. Ova hrana može oštetiti most, što može zahtijevati zamjenu, koja nije jeftina.

Rješavanje problema sa zubnim mostom
Preventivne mjere su ključne za očuvanje vašeg mosta možete dobiti na sljedeći način:
*Osigurajte da vam most dobro pristaje prije nego što ga trajno postavite.
*Izbjegavajte hranu za koju je poznato da uzrokuje probleme, posebno tvrdu ili ljepljivu hranu
*Praktikujte dobru oralnu higijenu
*Pitajte svog stomatologa o pomoćnim sredstvima za oralnu higijanu i drugim sredstvima za čišćenje zuba koje bi bilo lako koristiti.

*Korišćenjem četkice za zube namijenjene čišćenju svih teško dostupnih područja
*Pitajte svog stomatologa za preporuke za najbolje sredstvo za ispiranje usta.
*Zakažite redovite preglede kako bi osigurali da vaš zubni most ostane kako treba
*Redovno radite profesionalno čišćenje zuba radi sprječavanja gingivitisa i drugih oralnih bolesti
Možete uživati u svim blagodatima zubnog mosta i izbjeći većinu ovih problema proaktivno, vodeći računa o svom oralnom zdravlju i osiguravajući dobru oralnu higijenu.

Ovaj je članak namijenjen promicanju razumijevanja i znanja o opštim temama oralnog zdravlja. Nije namijenjen zamjeni za profesionalni savjet, dijagnozu ili liječenje. Uvijek potražite savjet svog stomatologa ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika u vezi sa bilo kakvim pitanjima u vezi sa zdravstvenim stanjem ili liječenjem.

Izvor: ordinacija Širbegović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -