NaslovnaZanimljivostiProblemi sa protetičarima u Kragujevcu: Generacija bez zuba

Problemi sa protetičarima u Kragujevcu: Generacija bez zuba

- Advertisement -

KRAGUJEVAC – Stanovnici Kragujevca na protezu čekaju do godinu dana, a ubuduće će čekati i po par godina. Cio grad sada ima jednog protetičara i dva oralna hirurga, pa se predviđa da će za desetak godina postojati kompletna geracija bezubog stanovništva, prenosi televizija B92.

Prošlogodišnja odluka Ministarstva zdravlja predviđa jednog specijalistu protetike, koji nije dovoljan da pokriva cio Šumadijski okrug, ali i šire.

U tekstu se navodi da u kragujevačkom Zavodu za stomatologiju strahuju da će u roku od jedne decenije imati bezube generacije.

Pacijenti kragujevačkog Zavoda za stomatologiju su često nezadovoljni jer na usluge predugo čekaju. Zbog racionalizacije zaposlenih pojedine isturene ambulante su zatvorene i veliki broj pacijenata je prebačen u zavod.

– Jednostavno ćemo imati pacijente koji će u kasnijim fakultetskim danima ili nešto posle, biti prinuđeni da izvade zube zbog toga što mi nismo uspeli u tom nekom vremenu, kada je trebalo da se ti zubi kroz sistematske preglede i rad saniraju, nismo uspeli da saniramo. Veoma je teško ljudima preko 65 godina dati do znanja da su prinuđeni da preko dve godine čekaju da bi dobili protezu. Šta da rade za te dve godine – kaže direktor Zavoda za stomatologiju Ranko Golijanin.

Država je starijima od šezdeset i pet godina omogućila da imaju prednost i izrada proteza za njih je besplatna, međutim, pitanje je da li će je i dočekati.

Jedan protetičar fizički ne može svim pacijentima da izađe u susret.

– Po jednom protetičaru može najviše dvadesetak tj. četrdeset proteza da dobije, a nama ima dana kada dnevno dođe i četvoro da se obrate da hoće zube. Znači u toku jednog dana dođe troje do četvoro, a mi možemo dvadeset pacijenata mesečno – ističe specijalista stomatološke protetike Pavle Varagić.

Manjak doktora pacijentima produžava čekanje na zube.

– Čujem da se čeka za vilicu mnogo. Moj brat je čekao godinu dana. Hteo je ovde kao penzioner, pa je dolazio i dolazio, na razne probe, pa ne valja, pa valja, pa strugali… Pa ne znam ja. Dugo je čekao – navodi Dušanka Blagojević iz Kragujevca.

Da ne bi došlo do potpunog kolapsa u radu zavoda za stomatologiju, kragujevačka lokalna samouprava finansira deset zaposlenih na neodređeno.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -