NaslovnaSavjetiProblemi koje može da izazove oralni pirsing

Problemi koje može da izazove oralni pirsing

- Advertisement -

Pirsing jezika, usne ili uvule je jako popularan već godinama. Ove modne detalje najčešće isprobavaju adolescenti, populacija poznata po smjelosti, strasti prema modi i upuštanje u rizike. Na neki način, pirsing oralne regije je, takođe, rizik. Najčešće se pretpostavlja da je problem pirsinga povećana šansa za infekciju. Istina, oralna regija je prepuna bakterija, dobrih i loših. Onih koje izazivaju karijes, onih koje izazivaju parodontopatiju, i svako narušavanje integriteta oralne mukoze otvara put infekciji.

Naročito je primjećeno da su pirsinzi na usni skloni ovakvim problemima zato sto postoji komunikacija i sa kožom i sa sluzokožom, pa bakterije mogu doprijeti u ranu, što čini učestalost infekcija većom. Sa druge strane, tkiva oralne regije su jako prokrvljena. Imaju i kapacitet da jako brzo zaceljuju. Što brže zarastanje i dopremanje kiseonika dobrom prokrvljenošću, to je šansa za infekcije manja. Infekcije nisu najčešći problem koji može da nastane usljed pirsinga.

Ono čime su se do sada stomatolozi sretali u praksi su posljedice koje pirsing kao iritacija ima na desni i zube. Sa strane oralnog zdravlja, posljedice mehaničke iritacije mogu biti dramatične. Tada se nešto što je trebalo da bude samo modni detalj pokazuje kao predmet koji pacijentu narušava zdravlje. Posljedice po cio organizam mogu biti pogubne, ukoliko se tokom pirsinga pacijent zarazi virusima Hepaptitisa B ili C. Ovo su virusi koji su jako otporni u spoljnoj sredini (za razlikunod virusa HIVa), preživljavaju brojne dezinficijense i jedini siguran način da ih izbjegnete je da birate provjerene salone, gdje se instrumenti sterilišu toplim vazduhom i vodenom parom. UV sterilizacija nije dovoljna! Pri izboru salona ta tetoviranje i pirsing, obratite pažnju na ovaj važan detalj i raspitajtevse o načinima sterilizacije instrumenata.

Prije pirsinga, mnogo je važna provera oralne higijene kod stomatologa. Treba da se zakaže čišćenje zubnog kamenca i mekih naslaga i tako osigurate čisto radno polje budućem zahvatu. Preporučuje se da se prije i poslije pirsinga koristi vodica za ispiranje usta sa antibakterijskim dejstvom. Poslije ugradnje pirsinga, potrebno je ispirati usta poslije svakog jela toplim fizioloskim rastvorom minut, dva, a potom isprati čistom vodom. Jesti dosta hladne hrane – sladoled, hladan jogurt, isitnjene kockice leda i piti dosta hladne vode.

Uklanjati naslage koje mogu nastati oko nakita mekom četkicom za zube. Provjeravati da li je nakit dobro zategnut jednom nedeljno. Prije toga obavezno oprati ruke. Treba biti pažljiv prije prvog čvrstog jela, uzimati vrlo male zalogaje i pažljivo žvakati kako ne bi nakit udarao u zube. Ukoliko dođe do infekcije mjesta pirsinga, moraće da bude uklonjen uz obaveznu upotrebu antibiotika. Situacija se obično brzo stavi pod kontrolu, a mjesto pirsinga se ostavlja da spontano zaraste.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -