fbpx
NaslovnaSavjetiProblem “ajkulinih zuba” kod djece

Problem “ajkulinih zuba” kod djece

- Advertisement -

Vidimo veliku zabrinutost roditelja kada se u ustima njihovog djeteta postoje dva reda zuba. To se dešava obično kod djece od šest do sedam godina kada im donji prednji zubi izbijaju. To je pokazatelj buduće gužve u ustima vašeg deteta.

Kako bi stalni zubi trebali da nađu prostor u ustima vašeg deteta

Obično se stalni zubi formiraju i rastu prema površini, resorbujući korijen mliječnog zuba. Kao stalan zub, on u osnovi izbacuje mliječni zub, koji, s obzirom da nema korijena, ispada.

Kako se dešavaju da se pojave dva reda zuba

Ali šta ako stalni zub raste iza mliječnog zuba? Korijen mliječnog zuba ne resorbuje se i ostaje gdje je bio. Pošto korijen ostaje, mliječni zub se ne olabavi i ne ispadne.

Stalni zub, koji i dalje raste, mora negdje izaći i tipično izbija u usta iza donjih prednjih mliječnih zuba. To nazivamo Ektopična erupcija. Neki od roditelja ovaj fenomen nazivaju “Zubi ajkula” jer morski psi imaju dva reda zuba.

Popravka dva reda zuba

Lako je popraviti “zube ajkule” tako što će pedijatrijski stomatolog izvaditi mliječne zube. Kad mliječni zubi nestanu, stalni zubi se najčešće polako pomaknu prema naprijed zahvaljujući prirodnom stalnom pritisku jezika.

Gornji zubi

Ne događa se svaka ektopična erupcija u donjim prednjim zubima. Ponekad problem vidimo u gornjim prednjim zubima, a ponekad čak i u zadnjim kutnjacima. Ako se ovo ne ispravi, veća je vjerovatnoća da će djetetu tokom odrastanja trebati proteza ili ortodontski tretman.

Šta ako vaše dijete ima dva reda zuba

Ako vidite dvostruki red zuba kod svog djeteta, mliječni zubi pri tom nisu labavi, preporučujemo da pozovete svog dječjeg stomatologa radi procjene i mogućeg ispravljanja ovog problema

Izvor: kidsdentalsmile.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -