fbpx
NaslovnaSavjetiPrim. dr Zlata Rula i dr Katarina Ivković odgovaraju na pitanja čitalaca

Prim. dr Zlata Rula i dr Katarina Ivković odgovaraju na pitanja čitalaca

- Advertisement -

Probleme i dileme koje naši čitaoci imaju sa zubima, desnima…, ove nedelje pokušale su da riješe Prim. dr Zlata Rula, specijalista ortopedije vilica, i dr Katarina Ivković, specijalista ortopedije vilica, iz ordinacije „Prim. dr Zlata Rula“ iz Beograda.

Prim. dr Zlata Rula

Često imam problema sa ospiom na desni. Javljaju mi se afte koje prođu za par dana, ali koje se često pojavljuju i to postaje iritirajuće za mene. Šta bi mogao biti razlog i kako da riješim taj problem?
„Razloga može da bude dosta, počevši od toga da li ste promijenili neke navike u ishrani, kakav je Vaš imuni status, da li je u pitanju neka virusna, bakterijska ili gljivična infekcija. Nastanak promjena mogu da potpomognu i stare protetske nadoknade u ustima, neki ortodontski aparat, folije…. Ako imate bilo koji od navedenih aparata, trebalo bi da koristite Corega ili neke slične tablete za čišćenje i da pokušate ispiranje čajem od žalfije. Morate voditi računa da čaj od žalfije može dovesti do prebojavanja prirodnih zuba. Preporuka bi bila korišćenje Gengigel rastvora za ispiranje usta 3x dnevno poslije pranja zuba i utrljavanje Gengigel gela na oštećena mjesta 3-5 puta dnevno. Trebalo bi koristiti i Enzycal pastu za zube koja se preporučuje kod učestalih pojava afti. Ukoliko tegobe ne prođu poslije tri do četiri nedelje ovakvog tretmana, najbolje bi bilo uraditi bris i konsultovatiti se sa specijalistom parododontologije i oralne medicine.

dr Katarina Ivković

Imam krive donje dvojke, a imam 20 godina. Na koji način mogu to da korigujem?
„Potrebno je otići na pregled kod ortodonta. U zavisnosti od izražene nepravilnosti on će vam predložiti sljedeće: nošenje folija za ispravljanje zuba ili nekog oblika aktivnog aparata i postavljanje fiksnog ortodontskog aparata. Postoji mogućnost postavljanja metalnih, esteskih bravica, kao i lingvalno postavljene bravice (sa unutrašnje strane zuba, kao ‚‚nevidljiva” opcija)“.
Nedostaje mi veći broj zuba u donjoj vilici (pet) pa bih željela da riješim taj problem. Koje je najbolje rješenje? Da li bi silikonske proteze mogle da budu dobar izbor?
„Veliki je broj faktora koji utiču na izbor najbolje protetske rehabilitacije. Uzimaju se u obzir godine pacijenta, parodontološki status, stanje preostalih zuba (da li imaju karijes, krunice..), raspored, odnos gornje i donje vilice. Rješenje mogu da budu: implanti, mostovi ili parcijalna proteza. Jedna od opcija je i silikonska proteza“.
Prije dva, tri mjeseca išao sam kod stomatologa zbog bola u zubu. On mi je rekao da se zub može popraviti, ali ja nisam išao kasnije da to uradim. Sada mi je taj zub napukao malo. Zanima me da li se može taj zub sada popraviti?
„Pretpostavljamo da može. Potrebno je otići što prije kod stomatologa. Što duže odlažete odlazak, problem će biti veći, a rješavanje skuplje. Na kraju, uvijek preostaje vađenje tog zuba“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -