fbpx
NaslovnaObavještenjaPrijemni ispit na studijskom programu stomatologija u Foči 28. juna, mjesta ima...

Prijemni ispit na studijskom programu stomatologija u Foči 28. juna, mjesta ima za 40 brucoša

- Advertisement -

Na studijski program stomatologija na Medicinskom fakultetu u Foči, ove godine biće primljeno 40 brucoša. Od toga će 30 biti finansirano iz budžeta, pet mjesta ima za samofinansiranje i pet za strane državljane.

Prijavljivanje kandidata za upis i prijem dokumenata će se vršito od 20. do 24. juna. Prijemni ispit je 28. juna u 9 sati. Studenti mogu konkurisati na dva studijska programa koji se polažu u dva različita dana (SP Medicina i neki od ostalih studijskih programa).

U tom slučaju student polagaže dva prijemna ispita i rangira se na dvije preliminarne liste. Objavljivanje rezultata konkursa je 29. juna do 14 časova, a upis primljenih kandidata je od 4. do 8. jula.

Osnovni uslov za upis na studijske programe prve godine prvog ciklusa studija je završeno četvorogodišnje srednjoškolsko obrazovanje u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, ili ekvivalentno obrazovanje u inostranstvu.

Kandidati koji konkurišu za upis, polažu prijemni ispit ili ispit za provjeru sklonosti i sposobnosti. Redoslijed kandidata za upis na studijski program prve godine prvog ciklusa studija utvrđuje se na osnovu:
*opšteg uspjeha postignutog u srednjem obrazovanju (uspjeh iz svih predmeta i razreda četvorogodišnje srednje škole) i
*rezultata postignutih na prijemnom ispitu ili ispitu za provjeru sklonosti i sposobnosti.

Broj bodova ostvaren na osnovu opšteg uspjeha dobija se tako da se prosječna ocjena iz svih predmeta četvorogodišnje srednje škole množi sa brojem 10 (deset). Na prijemnom ispitu ili ispitu za provjeru sklonosti i sposobnosti, kandidat može ostvariti od 0 (nula) do 50 (pedeset) bodova.

Po oba mjerila moguće je ostvariti najviše 100 (stotinu) bodova. Realizaciju prijemnog ispita ili ispita za provjeru sklonosti i sposobnosti i utvrđivanje redoslijeda kandidata (rang-liste) obavlja komisija za upis studenata članice univerziteta u saradnji sa centralnom komisijom za upis na studijske programe univerziteta. Izbor kandidata se vrši prema ukupnom broju bodova po oba mjerila na rang-listi.

U slučaju istog ukupnog broja bodova dva ili više kandidata, prednost ima kandidat sa većim brojem bodova ostvarenim na prijemnom ispitu ili ispitu za provjeru sklonosti i sposobnosti. Na Medicinskom fakultetu u Foči pravo upisa imaju kandidati koji ostvare najmanje po 50% tačnih odgovora iz svakog testa pojedinačno i čija je prosječna ocjena iz prethodnog obrazovanja 3,0 i više (osim za studijski program Zdravstvena njega i Specijalna edukacija i rehabilitacija).

Foto: mef.ues.rs.ba
Foto: mef.ues.rs.ba

Ukoliko broj primljenih studenata bude manji od minimuma utvrđenog Pravilnikom o standardima i normativima za finansiranje javnih visokoškolskih ustanova („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 85/21 i 9/22), navedenim studentima će biti ponuđen drugi odgovarajući studijski program.

U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srpske, broj: 04/1-012-2-1058/22 od 30.03.2022. godine, o broju studenata koji se upisuju u prvu godinu studija prvog i drugog ciklusa na javne visokoškolske ustanove u akademskoj 2022/2023. godini, kandidati prilikom prijave mogu konkurisati na dva ili više studijskih programa, s tim da pravo upisa kao redovni studenti mogu ostvariti samo na jednom od izabranih studijskih programa, a u skladu s odobrenim brojem studenata na pojedinim studijskim programima.

Kandidati su obavezni da na polaganje ispita ponesu lična dokumenta (ličnu kartu ili pasoš). Prilikom upisa/prijave na prvi ciklus studija, kandidat je dužan podnijeti prijavu i priložiti sljedeće dokumente, i to:
*izvod iz matične knjige rođenih;
*uvjerenje o državljanstvu koje nije starije od 6 mjeseci;
*originalna svjedočanstva o završenim razredima srednjeg obrazovanja i originalnu diplomu o položenom maturskom, odnosno završnom ispitu (ili ovjerena kopija ukoliko kandidati konkurišu na dva ili više studijskih programa u skladu sa tačkom 9.11. Konkursa);

Kandidati koji konkurišu u skladu sa tačkom 9.11 Konkursa na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, prilikom dostavljanja ovjerene kopije svjedočanstava i ovjerene kopije diplome o položenom maturskom, odnosno završnom ispitu, prilikom predaje dokumenata na uvid dostavljaju orginalne dokumente;

*dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita ili ispita za provjeru sklonosti i sposobnosti;
*ljekarsko uvjerenje prilikom prijave na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, podnose kandidati:
-za Medicinski fakultet u Foči, izdato od strane Studentske poliklinike Medicinskog fakulteta u Foči;
-za Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta Pale;

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -