NaslovnaIntervjuPrije svakog stavljanja nove folije praktikujemo kontrolu, da bismo pratili tok terapije

Prije svakog stavljanja nove folije praktikujemo kontrolu, da bismo pratili tok terapije

- Advertisement -

Folije za ispravljanje zuba su savremeno terapijsko sredstvo za otklanjanje manjih nepravilnosti u zagrižaju i položaju zuba.

Folije se izrađuju od plastike, veoma su tanke i potpuno providne. Nose na jednoj ili obje vilice, tokom noći i većeg dijela dana.Tokom terapije pacijent mijenja nekoliko setova folija. Svaki set pomjera zube malo bliže željenom položaju, a od kompleksnosti slučaja zavisi i broj setova koji će se nositi, pa samim tim i cijena.

Na temu folija za ispravljanje zuba, pričala je doktorka Slađana Škrba Potpara iz ordinacije “Dental Estetic” iz Sarajeva.

Šta su folije za ispravljanje zuba?
“Ortodonske folije služe za ispravljanje zuba, napravljene od tanke providne medicinske plastike. Folije su savremeno ortodonsko rješenje esteski prihvatljivije, komfornije i brže

Kako izugleda postupak ispravljanje zuba folijama?
“Prvi korak za pacijenta je da posjeti doktora koji će uraditi pregled, uzeti otiske vilica i poslati na analizu. Poslije urađene analize modela dobijamo tačan broj folija. a sa tim možemo odrediti i vrijeme nošenja”

Koliko dugo se nose tokom dana?
“Folije se nose 20-22 sata tj što više u toku dana i noći. Skidaju se samo kada se jede.

Koliko traje terapija?
“Koliko dugo će trajati terapija zavisi od broja folija. Broj folija se određuje poslije analize modela. Tek poslije analize modela vilica možemo odrediti i broj folija.

Da li je održavanje komplikovano?
“Ne, nije komplikovano. Folije prije svakog nošenja treba očistiti mekanom četkicom i pastom. Poslije svakog obroka treba oprati zube i čistu foliju staviti u čista usta.

Koliko ćesto se mora ići na kontrole kod stomatologa?
“Prije svakog stavljanja nove folije praktikujemo kontrolu, da bismo pratili tok terapije. Ukoliko pacijent nije u mogućnosti da dođe tj. ako živi u drugoj zemlji ne mora dolaziti na kontrole. Kod takvih pacijenata se uradi kontrola kada se predaju foije i opet kada se završi terapija, odnosno kada završi sa nosenjem posljednje folije”.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -