NaslovnaIntervjuPRF se koristi uspješno u medicini i to posebno u ortopediji, plastičnoj...

PRF se koristi uspješno u medicini i to posebno u ortopediji, plastičnoj hirurgiji, ali sve više i u  estetskoj medicini

- Advertisement -

PRF je skraćenica za pojam ” platelet-rich fibrin”, što u prevodu znači „fibrin obogaćen trombocitima“ ili „plazma obogaćena trombocitima“.

PRF se dobija centrifugiranjem krvi pacijenta u epruvetama bez aditiva. PRF je čist i krajnji proizvod i sadrži isključivo fibrin dobijen iz pacijentove krvi i koristi se primarno u oralnoj i estetskoj hirurgiji.

Doc dr Bojan Jovičić (Foto: privatna arhiva)

U novije vrijeme se u naprednijim stomatološkim zahvatima fibrin koristi zbog boljeg zarastanja kosti i mekih tkiva, pa služi kao idealna priprema za hirurške zahvate koji prethode ugradnji implantata. Na temu PRF-a, razgovarali smo sa doc. dr Bojanom Jovičićem, u saradnji sa Dental City Edukativnim Centrom iz Pančeva.

„PRF je druga generacija trombocitnih koncentrata krvi koju je uveo u praksu Žozef Šukrun prije više od dvadeset godina. Kao potpuno prirodni preparat bez dodataka anti koagulanata, predstavlja optimalni krvni ugrušak koji je značajno homogeniji i stabilniji u odnosu na prirodno stvoreni ugrušak i sadrži sve molekularne i celularne elemente koji obezbeđuju optimalne uslove za zarastanje. Suština PRF-a nije u prisustvu faktora rasta koji se oslobađaju iz trombocita i leukocita već u samom fibrinu koji ostaje in situ više od dvije nedelje. Kao potpuno biološki derivat, PRF stimuliše vaskularizaciju i time ubrzava i sam proces zarastanja“, ističe dr Jovičić.

Gdje se PRF koristi, u kojim granama stomatologije najčešće?
„PRF se koristi uspješno u medicini i to posebno u ortopediji, plastičnoj hirurgiji ali sve više i u estetskoj medicini. Što se tiče stomatologije, zastupljen je najviše u parodontologiji, oralnoj hirurgiji i implantologiji, gdje se uspešno kombinuje sa koštanim zamjenicima prilikom augmentacije koštanih defekata, ali i kao jedan od načina zbrinjavanja mekotkivnih recesija i prezervacije alveola nakon ekstrakcije zuba“..

Kako se dobija PRF?
„Sam postupak dobijanja PRF-a je vrlo jednostavan. Nakon vađenja krvi, epruvete čiji broj zavisi od veličine defekta koji tretiramo, postavljaju se u aparat za centrifugu i zavisno od toga u kojoj nam formi treba PRF podešavamo centrifugu na odgovarajuće vrijeme i broj obrtaja. Postoje epruvete u kojima nakon centrifugiranja dobijamo fibrinske ugruške od kojih u takozvanom PRF boxu možemo napraviti ili fibrinski klot ili fibrinsku membranu. Ukoliko nam je potreban PRF u tečnom stanju koji obiluje stem ćelijama, koristimo S-PRF epruvete (to je ranije bio i-PRF). Kada se dobijeni likvid pomiješa sa koštanim zamjenikom dobijamo ,,sticky bone’’, koji se uspješno koristi u tehnikama augmentacije koštanih defekata“.

Kako funkcioniše PRF?
„Suština djelovanja PRF-a je u fibrinu koji je ujedno i bio-podloga, ali i rezervoar faktora rasta, čija je uloga da djeluju na ciljne ćelije i da stimulišu ili mitogenu ili morfogenu aktivnost tih ćelija. Ključ uspjeha primjene PRF-a je upravo fibrinska mreža, koja zahvaljujući svojoj trodimenzionalnoj strukturi, obezbjeđuje sporo oslobađanje faktora rasta po principu ,,kap po kap’’. PRF ne može da stvori novu kost niti novo meko tkivo, kao ni da promijeni biotip mekog tkiva što je u osnovi najveća zabluda u praksi. Njegova uloga je prevashodno stimulacija angiogeneze i stvaranje novih krvnih sudova kao osnovnog preduslova za optimalno zarastanje bilo kog defekta“.

Koja je veza između PRF-a i anti-age?
„Kada govorimo o primjeni PRF-a u estetici lica, fibrin je najmoćniji biomaterijal koji se koristi u regenerativnoj medicini. Suština primjene je obnavljanje kolagena kako bi se vratila elastičnost kože, putem mikrotrauma koje se mogu izvoditi ili putem takozvanih dermo-rolera ili putem sada sve popularnijih derma-penova. Time se automatski pokreće obnova tkiva, a na tu mikrotraumu dodajemo likvid PRF-a koji je bogat matičnim stem ćelijama. Za estetiku lica koriste se I-PRF+ i A-PRF epruvete i to likvid, pri čemu se koriste protokoli centrifugiranja sa manjim brojem obrtaja čime se dobija više ćelija. Preparat se može odmah primijeniti i preporuka je da se postupak ponovi dva puta godišnje. Ovim se stimuliše proizvodnja kolagena i elastina, čime se poboljšava kvalitet kože. Ukoliko ubrizgavamo PRF sa ciljem popunjavanja bora ili povećanja volumena, postupak se ponavlja tri puta u razmaku od 10 do 14 dana“, zaključio je dr Jovičić.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -