NaslovnaSavjetiPreventivne mjere kod djece predškolskog i školskog uzrasta

Preventivne mjere kod djece predškolskog i školskog uzrasta

- Advertisement -

Prevencija u stomatološkoj praksi je ključna za sprječavanje mnogih oboljenja usne duplje i zuba.

Redovni kontrolni pregledi u početku se preporučuju jednom u tri mjeseca, a ako je stanje mirno i pacijent dobro održava oralnu higijenu, mogu se prolongirati za šest mjeseci.

Kada je vrijeme za prvu četkicu
Često mi roditelji postavljaju pitanje kada treba početi sa pranjem zuba; da li su djeca još mala? Na ovakva pitanja odgovorim da nikada nije rano za pranje zuba, treba početi što prije.

Foto: karex.com

Zamolila bih sve roditelje, a naročito mlade mame da počnu da održavaju oralnu higijenu bezubih alveolarnih grebena beba odmah po rođenju. Ovo na način što se sterlinom gazom prethodno natopljenom u čaju od kamilice prelazi bezubi alveolarni grebeni.

Što se tiče četkanja zuba, treba početi čim se uoči prvi iznikli mliječni zubić. Negdje već u periodu od 4-6 mjeseca očekujemo da se pojavi prvi mliječni zub u donjoj vilici. Djeca treba da posjećuju svoje stomatologe sa dvije godine.

Prvi susret sa stomatologom je od od presudnog značaja za sve dalje stomatološke intervencije. Jako je bitno da roditelji dovedu na vrijeme svoje dijete, kako bi sama posjeta bila bezbolna i zabavna za malog pacijenta.

Foto: pregnancyandbaby.com

Pri prvom susretu djeca se upoznaju sa aparaturom, stomatologom, opuštaju se i stiču povjerenje da ih neće boljeti. Ordinacija treba da posjeduje neke zanimljive sadržaje, npr. crteže, crtane filmove i sl. kako bi taj prvi susret ostao kao neka zabava u djetotovom mozgu.

Kroz igru do higijene
Roditelji često imaju velikih problema oko prihvatanja četkice i paste kod djece. I ovo može da se završi kroz jednu igru. Djecu ne treba „siliti“ da nešto moraju, već im dati četkicu da se prvo igraju sa njom dok gledaju crtani film u dnevnoj sobi.

Moraju da se naviknu na oblik četkice i ukus paste. Koriste se četkice sa mekanim vlaknima i paste sa određenom koncentracijom fluora što zavisi od dječijeg uzrasta. Pravilna tehnika pranja za gornje zube je „kako kiša pada“, a za donje „kako trava raste“. Jako je važno da se opere dio oko zuba i desni.

Foto: drrickdentistry.com

Ivica desni ili prostor između desni i zuba je mjesto na kome se meke zubne naslage brzo akumuliraju. Glavni uzrok upale i razgradnje okolnih tkiva su bakterije u mekim zubnim naslagama. Svojim štetnim djelovanjem, naprije uzrokuju zapaljenje desni, a zatim i druigih okolnih tkiva.

Ako bakterijama dozvolimo da se na nekim mjestima predugo zadržavaju, mogu dovesti do raznih oštećenja i bolesti ne samo zuba već i cijelog organizma. Zato je jako bitna dobra tehnika pranja zuba i adekvatna četkica.

Sa tvrdom četkicom, prejakim pritiskom i nepravilnom tehnikom čišćenja uzrokujemo povlačenje desni i nepovratnu štetu – ogoljen vrat zuba.

Foto: springhillsdentistry.com

Zalivanje zuba i tabletice sa fluorom
Mlječna denticija se sastoji od 20 zuba, predstavljaju čuvare prostora za stalne zube. Jedan prijevremeni izvađen mliječni zub može da dovede do velikih nepravilnosti u zagrižaju kod stalne denticije. Prvi stalni zub niče u šestoj godini i to je donja šestica.

Po nicanju zuba, treba dovesti dijete da se zalije iznikla površina i na taj način zaštiti od nastanka karijesa. Zalivač treba provjeriti na svkih šest mjeseci, jer je zaštićena samo okluzalna površina. Kao jedna od preventivnih usluga je konzumiranje tabletica sa fluorom u određenoj koncentraciji za određeni uzrast.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -