fbpx
NaslovnaObavještenjaPreventivna stomatološka zaštita djece u Njemačkoj

Preventivna stomatološka zaštita djece u Njemačkoj

- Advertisement -

Prvi preventivni pregled nije obavezan! Pedijatri preporučuju stomatoloski preventivni pregled, većina, ali ne svi.

Postoji prijedlog preventivnih pregleda i velika većina se toga i pridrzava. Preventivni stomatološki pregledi prate i redovne sistematske pedijatrijske preglede i obavljaju se po sljedećoj šemi:
*preventivni stomatološki pregled: od 6. mjeseca do navršenog 9 mjeseca (5. sistematski pedijatrijski pregled)

*preventivni stomatološki pregled: od 10. mjeseca do navršenog 20.mjeseca (6.sistematski pedijatrijski pregled)
*preventivni stomatološki pregled: od 21. mjeseca do navršenog 33.mjeseca (7.sistematski pedijatrijski pregled)

*preventivni stomatološki pregled: između 34. i 36. mjeseca (7a. sistematski pedijatrijski pregled)
*preventivni stomatološki pregled: između 46. i 48. mjeseca (8. sistematski pedijatrijski pregled)
*preventivni stomatološki pregled: između 60. i 64. mjeseca (9. sistematski pedijatrijski pregled)

Od 6.godine kreću redovni kontrolni stomatološki pregledi dva puta godišnje. Redovni stomatološki pregledi obuhvataju grupnu i individualnu profilaksu:

Foto: freepik.com

1.Grupna profilaksa se obavlja u vrtićima i školama najčešće u period od treće do dvanaeste godine, jednom godišnje. Grupnu profilaksu (u školama i vrtićima) organizuje opština, tamo se i formiraju timovi. Pojedinačne ordinacije rijetko kad rade grupnu profilaksu jer većina hoće da zaobiđe peripetije sa papirologijom. Ne znam kako je u seoskim sredinama.

Na grupnoj profilaksi se radi klasičan pregled (fokus se stavlja na zube, ne na meka tkiva), ne uzima se anamneza. Djeci se daju osnovne informacije o oralnoj higijeni. Praktično vježbanje pranja zuba, savjetovanje u vezi zdrave ishrane i na kraju premazivanje zuba fluorid lakom. Podijeli se marketinski materijal i to je to. Ukoliko se dijagnostikuje karijes, onda se uputi pismo roditeljima, npr “potrebno saniranje karijesa na zubu 55….” Onda roditelj sa tim pismom dođe u izabranu ordinaciju i tu se rade konkretne stvari.

Anamneza, kompletan pregled usne duplje, plan terapije. Ukoliko ne postoji adekvatan stepen saradnje, i procijenimo da tretman na stomatološkoj stolici ne može da bude uspjesno obavljen, onda ponudimo alternative, azotni oksidul, dormicum ili totalnu anesteziju. Ali saniranje MORA da se izvrši.

Foto: freepikcom

2.Individualna profilaksa od 6. do 18. godine starosti, dva puta godišnje. Postoje „zdravstvene knjižice“ ili pasoši za profilaksu „Zahnärztliche Prophylaxe Pass“ za sljedeće grupacije;
*Za mamu i bebu,
*Za mlađu djecu i
*Za djecu školskog uzrasta.

Kad dijete dođe na kontrolni/preventivni pregled, dobije potpis i pecat. Ukoliko se prilikom grupne profilakse pregledom utvrdi da je dijete karies-rizično ili mu zubi uopšte nisu sanirani, onda tim koji je radio grupnu profilaksu obavijesti socijalnu sluzbu (ovde je to Jugendamt/Služba za brigu o djeci i mladima), i oni šalju roditeljima pismo u kojem navedu da dijete mora da se javi stomatologu zaključno sa tim i tim datumom.

Roditelji dolaze kod stomatologa, i u zavisnosti od toga šta je urađeno, popunjava se formular i onda se on ponovo šalje socijalnoj sluzbi na uvid. Na papiru konkretno piše „terapija započeta tog i tog datuma“ ili „roditelj odbija terapiju“. Ukoliko su roditelji nemarni, dobijaju jednog pratioca iz socijalne službe, koji ih kontroliše, i oni htjeli ili ne htjeli moraju da sarađuju.

Ne znam kakve su tačno sankcije, jer svi koji dobiju bar jednu opomenu, počnu da dolaze redovno. Ovo je slučaj najčešće sa djecom koja u ustima imaju skoro sve kariozne zube. Do prije par godina su pedijatri i dečiji stomatolozi vodili borbu u vezi fluorida, sad su se napokon usaglasili. Sad postoji univerzalna shema:

1.od rođenja do nicana prvog zuba – Fluorid tablete+Vit D (jedna tableta);
2.od nicanja prvog zuba do prve godine starosti – pranje zuba dva puta dnevno. Postoje dve opcije): a.) bez paste za zube ili sa pastom za zube (bez fluorida) + Fluorid+Vit D, 1 tableta dnevno b.)sa pastom za zube sa fluoridima 1000 ppm (veličina zrna pirinča) + Fluorid Vit D 1 tableta dnevno

3.od prve do druge godine starosti – pranje zuba dva puta dnevno sa pastom za zube sa fluoridima (veličina zrna graška, roditelji doziraju pastu za zube i peru zube djetetu)
4.od druge do šeste godine starosti – pranje zuba 2 do 3 puta dnevno sa pastom za zube sa fluoridima /1000ppm (dijete prvo pere zube samo, a onda nastavljaju roditelji sa pranjem zuba kod djeteta)

Izvor: drjovan.biz/dr Dragana Šarović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -