Naslovna Literatura Preventivna stomatologija

Preventivna stomatologija

Udžbenik Preventivna stomatologija svoje izlaganje usmjerava na preventivnu stomatologiju, odnosno prevenciju nastanka najčešćih oralnih oboljenja: karijesa, parodontopatije, oralnog karcinoma, ortodontskih nepravilnosti itd.

Principe preventivne stomatologije danas moraju da poznaju svi profili stomatologa, jer je dužnost svakog stomatologa da se, osim poznavanja vještina kurativne stomatologije, aktivno bavi i zdravstveno-vaspitnim radom.

Na kraju krajeva, i rezultati terapijske stomatologije biće duže vrijeme djelotvorni ako se pacijent obuči da redovno upražnjava oralnu higijenu i primjenjuje sva ostala dostignuća preventivne stomatologije. Udžbenik opisuje strategiju i programsku preventivnu stomatologiju bez koje se ne bi mogli postići adekvatni i očekivani rezultati u zajednici.

Šta je sve obuhvaćeno udžbenikom Preventivna stomatologija?
Preventivna stomatologija izučava prevalenciju pojedinih oralnih bolesti, njihovu etiologiju i najefikasnije načine njihove prevencije.

S druge strane, preventivna stomatologija je kompleksna stomatološka disciplina čiji je cilj da rasvijetli mnoge probleme u vezi sa zaštitom oralnog zdravlja pojedinca, ali i svih članova zajednice, kako bi zaštita bila masovna, efikasna, planska i sistematska.

Preventivna stomatologija takođe svojim multidisciplinarnim pristupom objedinjuje aktivnosti različitih stomatoloških, medicinskih i društvenih naučnih disciplina, poput sociologije, psihologije, epidemiologije, statistike, zdravstvenog vaspitanja itd.

Prva korist koju stomatolozi imaju od preventivne stomatologije jeste to što ispunjavaju Hipokratovu zakletvu koju su svi ljekari i stomatolozi dali kada su završili studije, a to je da pomažu onima kojima je pomoć potrebna i da pri tome ne nanose bilo kakvu štetu pacijentu.

- Advertisment -

POPULARNO

Loše navike sa kojima bi trebalo da prestanete radi zdravijih zuba

Stomatolozi često primaju pacijente sa istrošenim zubima, povredama zuba, karijesima, pukotinama zuba i bolesnim desnima. U nekim slučajevima,...

Kako pandemija SARS-CoV-2 utiče na penzionisanje u stomatologiji?

Kada se počela primjenjivati široka obustava rada radi suzbijanja pandemije SARS-CoV-2, broj nezaposlenih u mnogim zemljama se brzo povećavao.

Sve što trebate znati prije ugradnje zubnih implantata

Zubni implantati su titanijumske nadoknade koji se ugrađuju u viličnu kost, kako bi zamijenili korijene zuba koji nedostaju.

Webinar: “Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”

Geistlich Webinar World Tour 2020 nastavlja se 25. avgusta. Nova tema je „Soft-Tissue Reconstruction at Implant Site”, a...
- Advertisment -