fbpx
NaslovnaLiteraturaPreventivna stomatologija

Preventivna stomatologija

- Advertisement -

Udžbenik Preventivna stomatologija svoje izlaganje usmjerava na preventivnu stomatologiju, odnosno prevenciju nastanka najčešćih oralnih oboljenja: karijesa, parodontopatije, oralnog karcinoma, ortodontskih nepravilnosti itd.

Principe preventivne stomatologije danas moraju da poznaju svi profili stomatologa, jer je dužnost svakog stomatologa da se, osim poznavanja vještina kurativne stomatologije, aktivno bavi i zdravstveno-vaspitnim radom.

- Advertisement -

Na kraju krajeva, i rezultati terapijske stomatologije biće duže vrijeme djelotvorni ako se pacijent obuči da redovno upražnjava oralnu higijenu i primjenjuje sva ostala dostignuća preventivne stomatologije. Udžbenik opisuje strategiju i programsku preventivnu stomatologiju bez koje se ne bi mogli postići adekvatni i očekivani rezultati u zajednici.

Šta je sve obuhvaćeno udžbenikom Preventivna stomatologija?
Preventivna stomatologija izučava prevalenciju pojedinih oralnih bolesti, njihovu etiologiju i najefikasnije načine njihove prevencije.

- Advertisement -

S druge strane, preventivna stomatologija je kompleksna stomatološka disciplina čiji je cilj da rasvijetli mnoge probleme u vezi sa zaštitom oralnog zdravlja pojedinca, ali i svih članova zajednice, kako bi zaštita bila masovna, efikasna, planska i sistematska.

Preventivna stomatologija takođe svojim multidisciplinarnim pristupom objedinjuje aktivnosti različitih stomatoloških, medicinskih i društvenih naučnih disciplina, poput sociologije, psihologije, epidemiologije, statistike, zdravstvenog vaspitanja itd.

Prva korist koju stomatolozi imaju od preventivne stomatologije jeste to što ispunjavaju Hipokratovu zakletvu koju su svi ljekari i stomatolozi dali kada su završili studije, a to je da pomažu onima kojima je pomoć potrebna i da pri tome ne nanose bilo kakvu štetu pacijentu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -