Naslovna Savjeti Prevencija u stomatologiji - kako da spriječite problem?

Prevencija u stomatologiji – kako da spriječite problem?

Prevencija oboljenja zuba i usne duplje predstavlja zapravo najvažniji korak u edukaciji naših pacijenata. Kako do problema u ustima ne bi došlo, važno je svakog pacijenta obučiti da pravilno vodi brigu o svom oralnom zdravlju i o higijeni usta i zuba.

Prevencija u stomatologiji se bavi sprječavanjem nastanka oboljenja zuba i desni. Kako glavni uzročnik ovih oboljenja predstavljaju bakterije, higijena usne duplje je najvažniji korak u borbi protiv ovog uzročnika.

Savjeti za pravilno održavanje higijene usne duplje, prevencija oboljenja zuba i desni:

redovno perite zube, najmanje dva puta dnevno (ujutro i uveče);

u toku pranja zuba potrebno je da očistite sve površine svih zuba, kao i jezik;

prostore između dva susjedna zuba održavajte koncem za zube ili interdentalnim četkicama;

svaka pasta za zube je dobra, mnogo važnije od toga koju pastu koristite je da ne koristite tvrdu četkicu za zube koja oštećuje gleđ zuba;

tečnosti za ispiranje usta su pomoćno sredstvo u održavanju higijene – one nisu zamjena pranju zuba;

posjetite svog stomatologa jednom ili dva puta godišnje radi redovne kontrole.

Ukoliko i dođe do nastanka karijesa na zubu, problem će biti uočen na samom početku i popravka zuba će biti brza i laka.

Jednom ili dva puta godišnje uradite profesionalno čišćenje zuba od kamenca i zubnih naslaga.

Jednom u dvije godine uradite RTG snimak kako bi se pratilo stanje kosti vilice.

Svaki put kada niste u prilici da operete zube poslije obroka, ostatak hrane u ustima isperite vodom ili pojedite jabuku.

Hranite se zdravo i izbjegavajte da grickate hranu između obroka. Pravilno raspoređeni obroci su najvažniji za zdravlje vaših zuba.

Izbjegavajte konzumiranje alkohola i cigareta, izbjegavajte da žvaćete žvaku u toku cijelog dana.

Naučite i svoju decu kako da vode brigu o svojim zubima
Djeci je najvažnije usaditi dobre navike od samog početka i naučiti ih šta znači održavati higijenu svojih zuba. Pored toga što je potrebno da nauče kako da sami operu svoje zube ujutro i uveče, važno je da se od najranijeg djetinjstva nauče na redovne odlaske kod stomatologa.

Nikada nije prerano da dijete počne da dolazi kod stomatologa na kontrole, jer će na taj način najlakše prevazići strah. Ne dozvolite da dijete prvi put dođe u ordinaciju kada problem već postoji. Što se tiče ishrane kod djece, roditelji najveću borbu vode sa slatkišima. Sa aspekta zdravlja zuba, najbolje bi bilo da određenu količinu šećera koje dijete pojede u toku dana, pojede odjednom i da nakon toga opere zube.

Grickanje više puta u toku dana dovodi do toga da je šećer stalno u ustima, što izaziva nastanak karijesa. Kod beba i male djece, izbjegavajte flašicu sa slatkim napitkom neposredno prije odlaska na spavanje, jer će na taj način šećer ostati na zubima u toku cele noći. Ovo je glavni uzročnik nastanka karijesa na mliječnim zubima.

Kada kod djeteta počnu da niču stalni zubi, potrebno je uraditi takozvano zalivanje fisura. To je postupak u kojem se na bočnim zubima postavlja sloj materijala u fisuru zuba. Fisura je udubljenje u sredini zuba u kojoj najčešće započinje karijes. Na taj način zub će biti zaštićen od nastanka kvara. U našem narodu je poznata izreka – bolje spriječiti nego liječiti. Pridržavajte se ovih opštih smjernica za održavanje zdravlja usne duplje i spriječićete nastanak karijesa, upale desni i paradentoze. (www.drbede.com)

- Advertisment -

POPULARNO

Na Stomatološkom fakultetu u Pančevu upis počinje 15. juna, mjesta ima za 60 brucoša

Upis novih studenata, na prvu godinu integrisanih akademskih studija školske 2020/2021. godine na Stomatološkom fakultetu u Pančevu, počinje 15. juna.

AULA DENTAID webinar u četvrtak od 16 sati

Dentaid nastavlja sa serijom edukativnih predavanja. Novi AULA DENTAID #stayathome webinar biće održan sutra (četvrtak - 28. maj)...

Šta može uzrokovati naglu bol u svim zubima?

Bol može zahvatiti jedan zub ili više zuba. Takođe, mogu ga pratiti bolovi u drugim dijelovima usta, kao što su desni i...

Prehrambene navike mogu da ugroze oralno zdravlje

Nedavno istraživanje koje povezuje bolest desni sa srčanom bolešću, dijabetesom i, vjerovatno, Alchajmerovom bolešću mnoge je natjeralo da više pažnje posvete oralnom...
- Advertisment -