NaslovnaSavjetiPrevencija bola smanjuje strah od stomatologa

Prevencija bola smanjuje strah od stomatologa

- Advertisement -

Koliko se vas zaista plaši zubara i šta je to što nas plaši kada pomislimo na popravku zuba? Bol u fiziološkom smislu predstavlja signal od strane organizma da se narušava normalno stanje ćelije, tkiva ili nekog organa. Zato za bol kažemo da je najveći “prijatelj” čovjeka. Upravo zbog različitog subjektivnog doživljaja bola, javlja se i strah od zubara. Zadatak svakog stomatologa je da u svom radu svaku intervenciju započne razgovorom sa pacijentom. Cilj ovakvih razgovora je da se pacijentu približe sve nejasnoće iz područja bolnih stanja i da mu se kroz razgovor objasne svi mehanizmi sa kojima raspolažemo da bi se ta bolna stanja umanjila, ili potpuno otklonla.

Prvi susret sa pacijentom podrazumijeva upoznavanje sa psihološkim stanjem istog, te se na osnovu dobijenih saznanja radi plan pripreme pacijenta za intervenciju. Najvažniji dio gotovo svih stomatoloških intervencija je upravo razgovor sa pacijentom. Ovim se postiže prisniji odnos između ljekara i pacijenta i stvaraju uslovi za uspješnije liječenje. Ljekar mora da sazna od pacijenta za sve njegove dotadašnje stečene strahove u ordinaciji. Na osnovu tih saznanja se i upoznaje psihološki profil pacijenta i radi plan prevencije i terapije bola.

Kod pacijenata koji imaju veoma izražen strah od intervencije, osim psihološke pripreme, može da se uradi i medikamentozna priprema pacijenta. Preparati koji se koriste u ovu svrhu se najčešće unose preko usta, a mogu da se daju i intravenski. Na taj način pacijent se lišava osjećaja bola, a pri tom je svo vrijeme svjestan i komunicira sa stomatologom. Veoma važan aspekt prevencije bola je i primjena ispravnih stomatoloških bušilica koje moraju biti redovno servisirane i ne smiju da oštećuju zubno tkivo preko fizioloških granica.

Kod hirurških intervencija neophodna je primjena adekvatnih instrumenata i konca koji ne izaziva traumu. Svaka intervencija podrazumijeva i prisustvo ljubaznog osoblja koje je u funkciji potrebe pacijenta. Prostor u kome se obavljaju intervencije mora biti svijetao, prozračan, sa pastelnim bojama, uz obavezno prisustvo muzike koja opušta.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -