NaslovnaSavjetiPreskakanje viličnog zgloba

Preskakanje viličnog zgloba

- Advertisement -

Vilični zglob (temporomandibularni zglob) povezuje donju vilicu (mandibulu) sa kostima lobanje.

Čine ga dvije zglobne površine (vilična jama i glava gornje vilice) i disk koji je postavljen između njih. Osim globne čaure, na njemu se nalaze i pripoji ligamenata i mišića koji učestvuju u svim pokretima donje vilice.

Funkcija viličnog zgloba
Funkcija ovog zgloba je kao što mu i ime kaže da omogući pokrete donje vilice tokom govora, žvakanja i gutanja. Predstavlja jedan od najaktivnijih zglobova u čovječijem organizmu, a samim tim nerijetko može doći do poremećaja funkcije ovog zgloba. Poremećaji se najčešće javljaju kao preskakanje, pucketanje, pa se čak može javiti i bol.

Simptomi problema viličnog zgloba
Osim prethodno opisanih simptoma, dešava se da osoba pored neprijatnosti u zglobu, ima i bolove u mišićima koji kontrolišu pokrete vilice, a koji se nalaze u obrazu i slepoočnom delu glave.

Osim bolova, kod mišića pokretača donje vilice, moguće je osjećati i određenu vrstu grča, napetosti, kao i kod svakog drugog mišića tijela. Ukoliko se problemi viličnog zgloba ne prepoznaju na vrijeme, oni najčešće progresiraju i javljaju se novi simptomi poput glavobolje, zujanje u ušima pa i vrtoglavice.

Simptome pojave problema sa viličnim zglobom pacijenti često zanemaruju i nekada su subjektivno neprimjetni. Kako godine odmiču, problemi se dodatno komplikuju i otežavaju terapiju koja se mogla sprovesti na vreme. Iz tog razloga apelujemo na sve da ukoliko prepoznaju simptome poput:

Foto: freepik.com

*stiskanje zuba noću ili tokom dana i škripanje zubima (bruksizam),
*trošenje griznih površina kako prednjih, tako i zadnjih zuba,
*pucketanja ili preskakanja u viličnim zglobovima,
*bolne osetljivosti,

*pa čak i ograničenog otvaranja vilice.
*defekti vratnih površina zuba,
*povećana osjetljivost zuba

Da se jave svom stomatologu kako bi se obavili neophodni pregledi i analize i postavila adekvatna dijagnoza na osnovu koje će se predložiti dalji tretmani liječenja ove bolesti.

Izvor: Beo Smile Design

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -