NaslovnaObavještenjaPreskakanje večernjeg pranja zuba može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti

Preskakanje večernjeg pranja zuba može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti

- Advertisement -

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izvještava da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u svijetu i da postoje dokazane veze između kardiovaskularnih bolesti i parodontalne bolesti.

Nedavna studija tima Univerzitetske bolnice u Osaki istraživala je da li vrijeme pranja zuba utiče na rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ispostavilo se da važnost večernjeg pranja zuba prevazilazi prednosti retencije zuba.

Foto: freepik.com

U ovu naučnu studiju istraživači su uvrstili 1.583 pacijenta starosti 20 i više godina koji su bili hospitalizovani radi operacije, drugog medicinskog liječenja ili pregleda.

Otkrili su da su učesnici studije koji su prali zube i ujutru i uveče i oni koji su pratili samo uveče imali značajno veće procjene preživljavanja od kardiovaskularnih događaja u poređenju sa onima koji uopšte nisu prali zube.

Pored toga, pušači koji nisu redovno prali zube imali su lošiju prognozu za pojavu kardiovaskularnih događaja od pušača koji su prali zube samo ujutru, samo uveče ili i jedno i drugo, i nepušači koji nisu prali zube ili koji su ih prali samo ujutru, takođe su pokazali lošiju prognozu.

Istraživači su zaključili da je pranje zuba uveče važno za smanjenje rizika od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Oni su sugerisali da povećano intraoralno opterećenje bakterijama tokom spavanja zbog smanjenog protoka pljuvačke može izazvati parodontalnu bolest ili karijes zuba, ometajući žvakanje i širenje oralnih bakterija u crijeva i krv, čime negativno utiče na opšte zdravlje i dovodi do kardiovaskularnih poremećaja zdravlja.

Međutim, autori su preporučili sprovođenje multicentrične studije sa dužim periodom posmatranja kako bi se generalizovali rezultati studije i istražio mehanizam koji stoji iza uočenog odnosa između vremena pranja zuba i rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Foto: drstevenfreeman.com
Foto: drstevenfreeman.com

Dok su nalazi studije ograničeni na hospitalizovane pacijente i ne mogu se generalizovati na zdravu populaciju, oni naglašavaju značaj pravilnih navika pranja zuba za održavanje dobrog oralnog i sistemskog zdravlja.

Studija naglašava važnost povećanja svijesti o najboljem rasporedu vremena neophodnog za pranja zuba u opštoj populaciji kako bi se potencijalno spriječile kardiovaskularne bolesti. Studija pod nazivom “Not brushing teeth at night may increase the risk of cardiovascular disease”, objavljena je 28. juna 2023. u časopisu.

Izvor: Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -