NaslovnaSavjetiPrerano izgubljeni mliječni zubi podloga su za ortodontske probleme

Prerano izgubljeni mliječni zubi podloga su za ortodontske probleme

- Advertisement -

Mliječni zubi imaju ulogu čuvanja mjesta trajnim nasljednicima i ukoliko dođe do preranog gubitka mliječnog zuba, trajni zubi ne niču usmjereno i za njih je sve manje mjesta u usnoj šupljini. Sve to stvara podlogu za ortodontske probleme. Predškolski i rani školski period, vrijeme je učenja svakog djeteta radnim navikama, pa tako i navikama pranja zuba. Nedovoljna higijena mliječnih zuba dovodi do ranog razvoja karijesa koji može biti put prema cijelom nizu ozbiljnijih problema. Karijesna aktivnost u dječijim ustima raste i bakterijska flora postaje puno opasnija za trajne zube koji slijede, a nerijetki su i problemi govora i ismijavanja vršnjaka.

Dobra higijena mliječnih zubića zapravo je uvod u vrlo bitan period mješovite denticije – perioda kada počnu nicati trajni zubi. Prvi trajni zubi, prvi kutnjaci, krenu nicati već u šestoj godini. Ove zube često zovemo „najbitnijima“ iz razloga što preuzimaju najveću ulogu u žvačnom sastavu primajući najjače žvačne sile. Nažalost, ovo je najčešće i prvi trajni zub koji gubimo zbog karijesa. Ukoliko higijena djeteta nije dobra u trenutku kada ovi zubi krenu nicati, visoka karijesna aktivnost u usnoj šupljini vrlo brzo će „načeti“ ovaj zub. Dok trajni zubi niču njihova caklina se mineralizuje iz sline pa je vrlo bitno da ona bude što „čišća od karijesa“ a što bogatija mineralima.

Prvi trajni kutnjaci niču iza zadnjeg mliječnog kutnjaka pa je vrlo često da roditelji i dijete ne primijete da su krenuli nicati pa ne posvete dovoljno pažnje higijeni tog prostora. Kada počne klimanje i ispadanje mliječnih zubića, djeca često malo zanemare higijenu zbog neugodnog osjećaja klimanja zubi, a upravo četkanje pomaže bržoj i jednostavnijoj izmjeni mliječnih zubi u trajne. U ovom periodu obavezno je posjetiti ortodonta kako bi se kontrolisao rast vilice i zuba. Mliječni zubi većinom ispadaju sami, međutim, ponekad je potrebno malo pomoći od strane stomatologa.

Opet dolazimo do važnosti usvajanja dobre higijene u najranije doba. Paste sa fluorom trebalo bi uvesti prije nicanja trajnih zuba, što znači da do tada djeca već trebaju da znaju dobro da četkaju zube i dobro ispiraju usnu šupljinu kako ne bi progutali pastu. Paste s fluorom sadrže različite koncentracije fluora pa je dobro uzeti one koje su prilagođene uzrastu djece. Visoke koncentracije fluora primjenjuju se samo kod stomatologa uz stručni nadzor pa je zbog toga bitno na preventivne kontrole otići prije nego krenu da rastu trajni zubi. (www.ordinacija.vecernji.hr)

2 KOMENTARA

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -