NaslovnaSavjetiPrepoznajte i spriječite „mask mouth“ simptome

Prepoznajte i spriječite „mask mouth“ simptome

- Advertisement -

Medicinske maske pomažu u zaustavljanju širenja zaraznih bolesti, pa tako i Covid-19 infekcije, štiteći osobu koja ju nosi kao i one s kojima je u kontaktu. Maska pomaže da zaustavi sitne kapljice aerosola, ali duže nošenje maske može stvoriti neželjene nuspojave, poput pojave simptoma „mask mouth“ (pr.eng. maskirana usta).

Javno zdravstvene institucije i WHO preporučuju nošenje maske u javnim prostorima u kojima se okuplja više ljudi, a studije nedvosmisleno pokazuju njihovu važnu ulogu u usporavanju širenja kapljičnih virusnih zaraza. Umjesto odbijanja nošenja medicinske maske, prepoznajte „mask mouth“ simptome. Saznajte što ih uzrokuje, kako ih možete spriječiti i održati zdravlje zuba i desni.

Foto: b92.net

UZROCI „MASK MOUTH“ SIMPTOMA
Maska za usta može izazvati oralne nuspojave nakon dužeg nošenja. Prepoznaju se po suvoći usta, pojavi lošeg zadaha, a kroz neko vrijeme mogućem nastanku karijesa, pa čak i bolesti desni. Stomatolozi ove nuspojave obrazlažu kroz nekoliko faktora.
Poremećeno disanje – nošenje maske može uticati na disanje. Može postati brže i pliće, diše se koristeći usta, prsa i vrat umjesto dijafragme. Takvo disanje smanjuje količinu sline, koja ima važnu ulogu u oralnom zdravlju jer ispire ostatke hrane, smanjuje nastanak plaka i štiti zube od karijesa.

Dehidracija – nošenje maske takođe može smanjiti količinu unošenja vode od uobičajene dnevne količine. Dehidracija može biti uzrokom pojave suvih usta, što posljedično povećava rizik od pojave karijesa i neugodnog zadaha.
Recikliranje vazduha – nošenjem maske zadržava se više ugljičnog dioksida u ustima no srećom ta količina nema toksikološki učinak na tijelo, ali može povećati kiselost u ustima. Takva situacija može biti pogodna za razvoj infekcija ili upalnih stanja poput bolesti desni.

Foto primakozmetika.com

PREPOZNAJTE SIMPTOME
Vrsta i ozbiljnost simptoma je individualna, ali najčešće se manifestuje kao suha usta (kserostomija), Kod pojave ovoga stanja otežana je konzumacija hrane, gutanje i govor. Takođe se povećava šansa za razvoj karijesa i razvoj oralnih infekcija.
Loš dah (halitoza) uzrokovan je onim što jedemo, lošom oralnom higijenom i pojavom suvih usta.

Dugotrajno nošenje maske pojačaće suhoću usta, ali zbog slabije ventilacije usne šupljine zadržaće se neugodni mirisi uzrokovani lošom oralnom higijenom ili konzumiranje hrane bogate neugodne arome (npr. bijeli luk, luk).
Ukoliko se primijete natečene ili krvave desni, to bi mogao biti znak pojave gingivitisa. Duže nošenje maske može uticati na vrstu i količinu bakterija u ustima, što za posljedicu može imati pojačano nakupljanje plaka i prenosa na tkiva desni.

SPRIJEČITE „MASK MOUTH“ SIMPTOME
Čak i ako osjetite neke od ovih simptoma, nastavite da nosite masku. Nošenje maske usporava širenje virusa i pomaže u zaštiti ranjivih u vašoj zajednici. Umjesto odbacivanja maske za lice, mogu se poduzeti neke od ovih preventivnih mjera kako bi uspješno zaštitili oralno zdravlje

Foto: kurir.rs

Zadržite pravilnu rutinu njege usne šupljine, pravilno četkajte zube dva minuta dva puta dnevno i čistite međuzubni prostor zubnim koncem ili interdentalnim četkicama (preporuka je jednom dnevno).

Tekućine za ispiranje usta (ili vodice za usta) mogu biti od velike pomoći. Osim što će osvježiti dah, smanjiti će se i količina plaka i bakterija između redovnog pranja zubi. Ako niste sigurni koju tekućinu koristiti, potražite savjet stomatologa.
Još nam nešto može pomoći – žvakanje žvakaće gume bez šećera. Pomoći će u stvaranju sline, relativno učinkovito će ukloniti ostatke hrane, a sigurno će pomoći (barem kratkotrajno) u neutralizovanju lošeg daha.

Maska za usta može povećati šanse za infekcije, pa je nužno u ovim vremenima obratiti više pažnju na osjetljive zube i desni. Bilo kakva promjena boje, pojava boli, krvarenja ili osjetljivosti, neka bude signal za što raniji posjetu stomatologu.
Pijenje vode tokom dana nužno je radi normalne hidracije organizma, ali i spriječavanja pojave suvoće usta. Takođe može pomoći reducirana konzumacija alkoholnih pića i kafe.

Vrlo važna mjera u spriječavanju rasta bakterija na maska za usta je njihova redovna zamjena (jednokratne maske mijenjajte barem jednom dnevno). Ukoliko se iz nekog razloga koriste platnene maske, potrebno ih redovno prati i dezinfikovati.

Izvor: ordinacija Čeović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -